Annons

Trasiga bussar sinkar räddningstjänsten

De gamla bussarna stöter på kritik även hos räddningstjänsten som tvingas rycka ut och sanera gator när bussarna börjar läcka hydralolja.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2009
Foto: 
Senast den 10 september började en buss läcka hydralolja. Den gången var det på Stavstensvägen.Foto: 

TRELLEBORG. – Läckorna innebär en ökad olycksrisk. Det blir halt och folk kan cykla omkull och mopeder och motorcyklar kan välta, säger brandmästare Christer Trulsson från räddningstjänsten i Trelleborg.

Han och hans kollegor upplever att de tvingas ut på sanering efter bussläckorna ofta. Det har runnit ut så mycket som 50 liter hydralolja, på kilometerlånga sträckor på en gång.

Annons

Bortsett från olycksrisken tycker Christer Trulsson också att det känns onödigt att ett sådant jobb ska ta upp deras tid, och i värsta fall orsaka att de blir sena till en brand eller allvarlig trafikolycka.

Lilian Flygare Ivarsson som är miljöinspektör på miljöförvaltningen menar att hydraloljan kan skada både natur och djur.

– Om den rinner ut i en brunn kan det i värsta fall bidra till Östersjöns död, säger hon.

Hon tillägger att det vid bussläckorna handlar om mindre mängder som inte kan jämförs med ett större utsläpp som till exempel vid en fartygsolycka.

– Ju större mängd desto större påverkan. Det beror på var det rinner ut, om det får sjunka ner i marken påverkar det mer. Hur stor skadan blir beror ju också på hur snabbt man agerar, säger Lilian Flygare Ivarsson.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons