Annons

Transitboende blir hvb-hem

När Malmö stads avtal med Attendo går ut i maj ändras verksamheten. Men det kommer fortfarande att bo ensamkommande flyktingungdomar i det gamla pensionatet.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2014

Grannar till pensionatet i Dalköpinge har hört av sig till kommunen med frågor och oro. De har hört att ett hvb-hem ska etableras där transitboendet i dag ligger och undrar vad detta betyder för byn.

”Det känns inte bra att vårt barn ska växa upp i anslutning till denna typ av boende som vi vet så lite om. Vi vill att vårt barn ska kunna springa fritt i vår egen trädgård utan att man ska var orolig”, skriver en Dalköpingebo.

Annons

Attendo driver i dag transitboendet i det gamla pensionatet i byn. Den 16 maj går emellertid avtalet ut med Malmö stad. Istället sluts ett nytt avtal med Region Skåne, med nästan samma verksamhet. Den enda skillnaden är att en del ungdomar kommer att bo kvar i boendet längre än när det var ett transitboende. Omsättningen väntas ändå vara stor. I dag finns elva platser på boendet, efter mitten av maj kommer dessa minska till sex platser.

- Ungdomarna kommer att ha varsitt rum. I dag får de flesta dela, säger verksamhetschef Rudina Luta.

Hvb-hem betyder hem vård och boende och är en modern form av gamla tidens barnhem, alltså ett hem för barn och ungdomar under 18 år som inte har en familj att bo hos. I framtiden hoppas Attendo kunna utöka boendet till elva platser. Men då måste man bygga om övervåningen.

- Det är något som ligger i snar framtid. Vi måste få klart med tillstånd och bygglov.

Vad ska grannar göra som vill veta mer om verksamheten?

- De är alltid välkomna att höra av sig om de har frågor.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons