Annons

Träningspass i drömfabriken

Zidane, Beckham, Del Piero, Zlatan och Pavel Nedved. Alla fotbollsstjärnor är på plats på gräsplanen söder om Söderslättshallen en gång i veckan när några av pojklagen i TFF tränar.
Trelleborg • Publicerad 9 maj 2004
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG De yngsta killarna är fyra och de äldsta tio år gamla. Den för dagen solbadande men vindpinade gräsplätten vid Söderslättshallen är full av unga fotbollsstjärnor. Omkring 100 killar samsas om utrymmet och när passet är över kommer nya lirare och tar vid. Killarna födda 1999 tränar nickar och skott på ena planhalvan och på den andra kör man spel på två mål. Många föräldrar står och ser på i publiken och det är därifrån som tränarna rekryteras. - Att nicka har vi hunnit igenom och att skjuta på mål tycker de är helt underbart, säger Maria Strömberg som tränar de yngsta killarna, däribland sonen Emil. Tränarrollen delar hon med bland andra sin egen mamma, Ann Hjalmarsson. - Det började med att mamma engagerade sig och då tyckte jag att jag också kunde vara med eftersom jag alltid ändå är här, säger Maria Strömberg. Hon lägger bollen i handflatan och nästa man på tur springer fram och sätter till pannan. På planen intill tränar killarna som är ett år äldre. Skotten är lite hårdare, passningarna säkrare och bollkontrollen lite bättre. Men fortfarande är spelet en lek. På planerna bredvid, där de ännu äldre lirarna håller till, syns och hörs däremot ett begynnande allvar. - Rör er! Använd kanterna! hörs en av tränarna uppmana spelarna. Spelet böljar fram och tillbaka och avbryts ibland för att killarna ska få lite tips och instruktioner. Någon får på ett tungt skott som sitter stenhårt i nätmaskorna bakom målvakten. En annan prövar en ny fint. I P-10 spelar Asmin Besic och Linus Jeppsson, två av spelarna i en trupp på omkring 30 man. Trots sin ringa ålder är de inte nya i gamet. - Jag tränade redan när jag var liten, fem år kanske, säger Asmin Besic som hoppas på en framtid på innermittfältet TFF:s A-lag. Även Linus Jeppsson vill spela på mittfältet men hellre ute på kanten så att han får slå inlägg. Både Asmin och Linus är sålda på fotboll men att sätta ord på vad det är som är så speciellt med just fotboll är inte det lättaste. Eller så är det det. - Man kan göra många mål och så lär man sig mycket, säger Linus Jeppsson. Tränaren Christer Melander avbryter spelet och träningen är över. Alla lag från fyraåringar till tio åringar samlar ihop bollar, tar av sig benskydd, dricker vatten och bär mål. Klockan är 18.30 och det är skiftbyte i drömfabriken.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons