Annons

Trångt på hyllorna inför julen

När allt fler väljer att klicka hem julklapparna via internet får nissarna i tomteverkstaden mindre att göra. I de butiker som är postombud är det desto stressigare.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2013
Daniel Erman hämtar ut beställda julklappar på Entré.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Sara Axén, från Posten, kommer med dagens leverans av paket. Den här gången var det bara två säckar som butikschef Jimmy Wiborn fick ta emot. Annars dubblas ofta mängden under julen.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Uno och Lena Andersson har hämtat ut ett paket från vänner i Halmstad.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Våra kunder är bäst i Sverige på att hämta ut sina paket. I snitt har vi paketen hos oss i mindre än en dag innan de hämtas ut igen, säger Jimmy Wiborn som är butikschef på Coop Konsum Högalid.

Den som beställt ett paket har två veckor på sig innan det skickas tillbaka till distributören igen. Jimmy Wiborn menar att butiken snabbt skulle svämmas över om hans kunder utnyttjade den möjligheten.

Annons

Posten räknar med att paketutlämningen kommer att slå rekord i samband med julen. I fjor delade företaget ut nästan 29 000 julklappar till hushållen i Trelleborg, vilket är en ökning på sex procent jämfört med julen 2011.

– Den 1-9 december är den period då de flesta svenskar gör sina julklappsinköp på nätet. Veckorna innan jul är med andra ord en intensiv tid för våra ombud, säger Kenneth Storm, teamchef på Posten.

För Jimmy Wiborn är det första julen i butiken. Genom kollegor vet han att det brukar vara intensivt kring jul och han säger att butiken fått ovanligt stora leveranser från både Posten och Schenker under hela december.

– Men i går (läs: i tisdags) började det snurra på ordentligt, säger han.

På Coop förvaras paketen bakom kassan, vilket är bra för att samma person kan ha hand om både kassan och postutlämningen. Däremot kan utlämningen ibland orsaka långa köer som irriterar de som bara handlat mat.

Extra pengar

– Att vara ombud är bra. Delvis för att vi tjänar lite pengar på det, men framför allt för att det gör att nya kunder kommer till butiken, säger Jimmy Wiborn.

Några som brukar utnyttja paketutlämningen kring jul är Uno och Lena Andersson. Deras vänner i Halmstad skickar nämligen ner en julklapp i form av en rökt korv åt dem varje år.

– Själva har vi skickat en blomma med Interflora till dem, säger Lena Andersson.

På Entré har Daniel Erman hämtat ut paket som ska bli till julklappar åt sonen Noah. Han får låna en vagn för att få ut de stora lådorna till bilen.

– Det är leksaker. Jag beställer mycket på nätet, det är skönt att slippa trängas i butikerna och så brukar det vara bättre priser också.

Lisa Kron
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons