Annons

Trångt att lista sig hos familjeläkarna

I princip är familjeläkarna i Trelleborg fullistade med patienter. Fortfarande går det att lista sig på enskilda mottagningar men inte hos läkare. Men trots det finns ett hot på sikt.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2006

Listningen för en vårdcentral beräknas på befolkningsunderlaget. En patient kan både lista sig hos en särskild, fast anställd, läkare och på en vårdcentral om ordinarie läkare är fulltecknade.

Centrumklinikens läkare är fulltecknade och en del patienter har listat sig på vårdcentralen.

Annons

– Men det är skillnad på teori och praktik, säger Cecilia Falkenbladh, chef på Centrumkliniken. Om vi hade haft plats skulle vi haft fem läkare men vi får inte plats med fler än de 3,6 som vi har. Räknat på dem är vi listade till drygt 100 procent.

På Fagerängens vårdcentral finns fyra läkartjänster men bara två av dem har fast anställda läkare. På de andra sitter vikarier och hos dem kan man inte lista sig. De två fasta läkarna är fulltecknade och det finns fortfarande plats att lista sig på vårdcentralen.

– Vi har inte varit alltför aktiva med listningen, säger Birgitta Frank, samordnande sjuksköterska på Fagerängen. Vi har haft fullt upp med akuta patienter och dem som droppat in. Och vi har kanske inte insett vikten av listningen utan måste bli mer aktiva.

De flesta patienterna på Fagerängen är positiva när de blir tillfrågade om att lista sig. Men personalen kan ha svårt att motivera varför de ska göra det. Om man listar sig på vårdcentralen, och inte hos en fast läkare, har man inte garantin att komma tillbaka till samma läkare vid nästa besök.

Problemet för en vårdcentral som Fagerängen är att ekonomin baseras till en stor del på listningen. Vårdcentralen får sin ekonomiska ersättning efter hur många som listat sig där, hur många besök som listade patienter gör, hur många som olistade gör och hur stort områdesansvar vårdcentralen har.

– En välfungerande vårdcentral behöver vara listad till omkring 85 procent, säger Ulf Swanstein primärvårdschef i sydvästra Skåne. I sydväst är det mycket få vårdcentraler som når 85 procent. Men jag kan inte börja montera ner vårdcentraler för att de inte är listade till 85 procent.

Han hänvisar också till en inbyggd garanti i familjeläkarsystemet som ger vårdcentraler två till tre år för att uppnå 85 procents listning.

De båda privata familjeläkarmottagningarna Valen och katten i Trelleborg är båda fullistade och har köer med patienter som vill lista sig där.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons