Annons

Trängsel bland fynden på auktion i Börringe

Börringe bygdegård belägrades i går när trelleborgaren Leif Karlsson hade sin första egna auktion. Och debuten lockade massor av folk.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2004
Leif Karlsson handlar med antikviteter och har en affär i Trelleborg. Nu ger han sig i kast med auktioner dessutom.
Leif Karlsson handlar med antikviteter och har en affär i Trelleborg. Nu ger han sig i kast med auktioner dessutom.Foto: 
Jakten på fynd skapar trängsel längs borden. Det gäller att vara taktisk. När alla lyssnar fnyser man och säger att det mesta är skit.
Jakten på fynd skapar trängsel längs borden. Det gäller att vara taktisk. När alla lyssnar fnyser man och säger att det mesta är skit.Foto: 

Salen i bygdegården är full med saker. Möbler, verktyg, glas, prydnadsföremål, tavlor, lampor, en cykel, en videokamera och mycket annat. Runt 400 utrop räknar Leif Karlsson med att det ska bli.

– 100 rop i timmen tar vi så det kommer väl att ta en fyra timmar, säger Leif Karlsson.

Annons

Han är mer eller mindre född in i yrket. Fadern var skrothandlare så när Leif Karlsson var 15-16 började han själv sälja och köpa grejer.

– Det är roligt att träffa många olika människor och sedan är det ett fritt arbete. Man bestämmer själv sina arbetstider, säger Leif Karlsson. En timme innan auktionen ska dra i gång får folk komma in och ta en titt på grejerna som står till försäljning. Folk trängs framför borden med saker och pressar sig förbi varandra mellan speglar och gamla skåp. Auktioner är populära tillställningar men Leif Karlsson kan inte säga någon enskild sak som är het för tillfället.

– Det är så blandat. Många ungdomar köper ofta möbler på auktioner till exempel. Men mycket går också till andra handlare, säger Leif Karlsson.

Själv är han fullständigt såld på lampor. Framför allt fotogenlampor.

– Det är jag galen i. Det har blivit en dille man fått.

Parkeringen utanför huset fylls snabbt och raden av bilar ringlar sig lång längs vägen utanför. Hundratals människor vill gå på auktion den här söndagen. En av dem är Torgil Olsson från Trelleborg.

– Jag letar efter gamla fiskegrejer för jag samlar på det. Men det fanns inget här så jag kör nog igen, säger Torgil Olsson.

Men han tar sig ändå en noggrann titt på grejerna och hittar något som faller honom i smaken.

– Där är ett rätt fint schackbräde men det blir väl dyrt, säger Torgil Olsson.

Så är det dags att börja. Utroparen Hans Anderberg harklar sig.

Annons

– Först ut är nummer 31, en häst. Har jag 500 kronor? 300? 100? 50 hörde jag, 60, 80 kronor. Då går hästen för 80 kronor, skriker Hans Anderberg och drämmer klubban i bordet.

Magnus Aspegren

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons