Traktordemonstration mot dieselskatt

En traktor nådde kanten på Stortorget, men den andra kom bara drygt halvvägs. Så demonstrerade två lantbrukare skillnaderna mellan danska och svanska lantbrukare när det gäller dieselskatten.
Trelleborg • Publicerad 10 september 2004
Skillnaderna i dieselskatt mellan danska och svenska lantbrukare visades med två traktorer. Den danska kom drygt en halv gång så långt till samma kostnad.
Skillnaderna i dieselskatt mellan danska och svenska lantbrukare visades med två traktorer. Den danska kom drygt en halv gång så långt till samma kostnad.Foto: 
"Om det inte hjälper att demonstrera får vi fundera på andra aktiviteter", säger LRF:s skåneordförande Christer Laurell under torsdagens traktordemonstration på Stortorget. Det finns andra tankar. Bild: Tomas Nyberg
"Om det inte hjälper att demonstrera får vi fundera på andra aktiviteter", säger LRF:s skåneordförande Christer Laurell under torsdagens traktordemonstration på Stortorget. Det finns andra tankar. Bild: Tomas NybergFoto: 

Den danska traktorn kommer 100 meter för samma pris som den svenska kommer 60 meter. Dieselpriset i Danmark är omkring två tredjedelar av det svenska priset. Inför ett antal statsbudgetar har regeringen lovat lantbrukarna att minska dieselskatten för lantbruket med två kronor per liter.

I årets budgetförhandling har finansministern, trots tidigare utfästelser från regeringen, sagt att han inte vill binda sig för någon nivå på skattesänkningen.

Miljöpartiet kan tänka sig en sänkning på en krona litern. Hur vänsterpartiet ställer sig i slutänden är än så länge okänt.

– Regeringen har lovat i många år och vi är djupt besvikna, säger Staffan Ohlsson med en växtodlingsgård i Lilla Isie. Det man har lovat ska man hålla.

Vid torsdagens demonstration körde Staffan Ohlsson och Olof Rempe var sin traktor över Stortorget för att demonstrera skillnaden mellan svenska och danska bönders dieselskatt. När Staffan Ohlsson, som spelade dansk lantbrukare, nådde andra kanten på torget hade Olof Rempe med sin svenska traktor bara kommit drygt halvvägs. Lantbrukarna i de nordiska länderna betalar 2:80 mindre i skatt per liter diesel.

– På min gård, med 70 hektar åker, använder jag åtta till tio kubikmeter diesel per år, säger Christer Laurell, LRF Skånes ordförande, som deltog i torsdagens demonstration.

– Det kostar mig 24000 kronor extra som min danske konkurrent slipper. De pengarna behövs till investeringar, förbättringar och miljöåtgärder.

– För det svenska lantbruket handlar det om en miljard kronor per år i försämrad konkurrenskraft. Det var ett tiotal lantbrukare från Trelleborgs kommun som slitit sig från slutet på tröskningen för att framföra sina åsikter om dieselskatten.

– Vi konkurrerar med danska och holländska potatisodlare, säger Staffan Ohlsson. På ett hektar potatis kostar dieselskatten mer än 500 kronor mer för mig än för dem. Det kan jag inte ta ut på priset.

Livsmedelsproduktionen står för omkring tio procent av Sveriges bruttonationalprodukt. I Skåne produceras 45 procent av alla livsmedel i landet och omkring 100000 personer är direkt eller indirekt sysselsatta i livsmedelsproduktionen.

– Regeringspartierna måste inse hur viktiga för landet jordbruk och livsmedelsproduktion är, säger Christer Laurell. Om vi inte är konkurrenskraftiga finns risken för att sysselsättningen i de här branscherna minskar.

Christer Hansson

@04 Byline telefon

:0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.