Annons

Träffpunkten för unga får kritik av de gamla

Mitt i byn ligger Anderslövs nya fritidsgård, som flyttats från paviljongen vid skolan till gamla kommunhuset intill torget. Igår var det officiell öppning av det populära stället, som samtidigt möter motstånd från grannar.
Trelleborg • Publicerad 16 september 2004
Rebecka Rasmusen och Sara Månsson gillar biljard.Bild: Tomas Nyberg
Rebecka Rasmusen och Sara Månsson gillar biljard.Bild: Tomas NybergFoto: 
Fritidsledaren Ann Ogefalk finns på plats när fritidsgården är öppen.
Fritidsledaren Ann Ogefalk finns på plats när fritidsgården är öppen.Foto: 

I snart en vecka har ungdomar kunnat gå till de nya lokalerna som inrymmer rum där de kan spela biljard, sitta och prata, titta på tv och fika.

– Här är mysigt, en trivsam atmosfär. Det är roligt att ha någonstans att gå, handla i kiosken, snacka med kompisar och spela spel, tycker Lisa Madsen, en av dem som kommer dit så ofta hon kan.

Annons

De flesta andra vi träffade i går kväll nickade instämmande. Nu har de en samlingspunkt. En plats där de kan träffas tisdagar till fredagar mellan klockan 16 och 22.

På onsdagar assisteras fritidsledaren av Anette Persson som annars jobbar på Fagerängens fritidsgård Backafall. Tjejerna Rebecka Rasmusen och Sara Månsson från Trelleborg brukar hänga med Anette Persson när hon åker till Anderslövs fritidsgård.

– Det är kul att komma till Anderslöv, träffa dem vi känner och spela lite biljard, sade de.

Alla är dock inte lika positiva. Lisbeth Gisselquist, ansvarig för projektet med fritidsgården i Anderslöv, hade tillsammans med fritidsledaren Ann Ogefalk bjudit in de som så hårt kritiserar att fritidsgården ligger just i det gamla kommunhuset.

– Det är förfärligt! utrast en äldre man som inte vill framträda i tidningen med sitt namn. Han och några andra aktiva i Kulturgruppen i Anderslöv och PRO, som har lokal i samma hus kom dit i går vid 18-tiden för att uttrycka sin frustration över att det nu öppnat en fritidsgård där.

– Vi känner oss hotade av det här projektet. Det är en olämplig lokal för ungdomsverksamhet. Det är risk att det blir stökigt och alldeles för livligt kring torget om kvällarna, klagade han. En kvinna som också kommit, dit och heller inte vill figurera med sitt namn sade:

– Vi vill att det ska vara lugnt när vi tittar på tv, inget stök, tack!

En av dem som genast försvarade fritidsgårdens existens var William Bengtsson, som brukar gå dit.

– Visst finns det ungdomar som ränner omkring ute i byn och det som dricker. Det har det väl gjort i alla tider. Men jag förstår inte poängen med att låta det gå ut över ungdomarna som kommer hit, argumenterade han.

– Allt är toppen här, sade en av ungdomarna, Sonny Rosberg. Förutom gnälliga gubbar.

Johan Persson

ANDERSLÖv
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons