Annons

Traditionell matglädje i Smyge

Thaimat i all ära, globaliseringen av de svenska matvanorna sätter inga spår på arrangemanget Skånsk Mat. Här är det fortfarande äggakaka med rökt fläsk och lingon som gäller. Matmässan på Köpmansmagasinet i Smyge, ett samarbete mellan turistbyrån och LRF, håller fast vid traditionerna.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2004
Ingrid Johansson och Marianne Andersson. BILD: CLAES NYBERG
Ingrid Johansson och Marianne Andersson. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Ingrid Johansson och Marianne Andersson övervakar det rökta fläsket som hör till den obligatoriska äggakakan. BILD: CLAES NYBERG - Folk åker långväga till de här dagarna för att just äta vår äggakaka, säger Jan Hultgren från LRF. Han räknar med anstormning de två kommande helgerna. Runt 3 000 portioner äggakaka brukar gå åt. Ingrid Johansson var med 1986 när allt startade. På turistbyrån såg man möjligheten att marknadsföra det skånska jordbruket och den skånska maten. Man började i liten skala, sedan dess har arrangemanget vuxit och lockar numera tusentals besökare som kommer för att beskåda söderns läckerheter i form av rapsolja, vitlök, rökt korv, stenugnsbakat bröd, marmelader och goda såser. Samt spettekaka och äggakaka. Det är de lokala lantbrukarna själva som visar upp sina varor. - Det var inte lätt att få ett förkläde på lantbrukarna i början, att få honom att stå och sälja bröd. Men nu förstår man vikten av marknadsföring, säger Ingrid Johansson och får medhåll av odlaren Rolf Persson: - Vi träffar ju inte konsumenterna när vi är ute på fälten och plöjer, men här får vi möta dem. Och konsumenterna har blivit kunnigare, de ställer högre krav i dag, säger han. Traditionella rätter som äggakaka och spettkaka har sin historiska förklaring. Förr i tiden värpte hönsen bara under sommarhalvåret eftersom det var för kallt på vintern. Det blev ofta en överproduktion av ägg och för att kunna konservera dem gjorde man spettekaka som är torr och kan förvaras länge. Och äggakaka är en ren fest på ägg som hörde sommaren till. Som vanligt lockar mässan även med ett riktigt kaffekalas på gammalt vis med sju sorters kakor. Nytt för i år är att evenemanget har fått ett eget kök i en byggbod ut på gårdsplanen för att minska belastningen inne på Köpmansmagasinet. Men där slutar också förändringarna. - Det går inte att ändra för mycket. Man ska känna igen sig, det vill man, konstaterar Ingrid Johansson. Matmässan pågår sedan den 10-11 och den 17-18 juli. Text: Andreas Brunner

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons