Annons

Traditionell invigning av Fotevikens försvarstorn

Det är mycket på Foteviken nu. Invigning av försvarstornet, öppning av vikingamarknaden, kurs i bronsgjutning. Och så vikingar från alla möjliga länder. Överallt.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2006
Försvarstornet ska skydda Foteviken mot dess närmsta grannar Vellinge och Sverige.
Försvarstornet ska skydda Foteviken mot dess närmsta grannar Vellinge och Sverige.Foto: 
Vikingar finns i alla storlekar. Lina Guamelius Witt fick för dagen gå in i rollen som kung Björns barnbarn.
Vikingar finns i alla storlekar. Lina Guamelius Witt fick för dagen gå in i rollen som kung Björns barnbarn.Foto: 
När kungen och hans följetåg passerat ställde vakten sig i vägen så att ingen mer kunde komma upp till försvarstornet.
När kungen och hans följetåg passerat ställde vakten sig i vägen så att ingen mer kunde komma upp till försvarstornet.Foto: 
Våldsamma fighter. Trots att svärden inte är skarpa är det inte helt ofarligt.
Våldsamma fighter. Trots att svärden inte är skarpa är det inte helt ofarligt.Foto: 

I dag börjar den traditionella vikingamarknaden på riktigt men redan i går startade förmarknaden och stånd med allt från torkade djurhudar till bärnstenssmycken öppnade upp och påbörjade sin försäljning. Vid 14-tiden på eftermiddagen fick shoppande vikingar och allmänhet dock ta en paus för att titta på invigningen av försvarstornet.

Knappt tjugo vikingar tågade upp för kullen till tornet med publikens ögon på sig. När alla var på plats presenterades kung Björn som ledde invigningen. Försvarstornet invigdes traditionellt genom bandklippning, fast på vikingavis genom att ett rep högs av med yxa.

Annons

Därefter fortsatte ceremonin med att flera grupper från Polen fick lämna över sina sköldar till kungen som ett bevis på att de håller med om Fotevikens krav på en viking.

– Det handlar bland annat om att vi ska förmedla kunskaperna om vikingatiden på ett bra sätt, säger jarlen Per Andersson.

Efter att kungen önskat alla en trevlig marknad avslutas invigningsceremonin och nu blir det i stället fight. Också det på vikingavis, så klart. Per Andersson och Loui Christiansen ställde upp med svärd och sköldar. Och så slogs de mot varandra under några minuter innan Loui Christiansen fick erkänna sig besegrad.

– Vi kan slåss mot varandra i sömnen, eftersom vi gjort det så många gånger, men det är ingen lek precis, säger Per Andersson.

Det märks kanske under fightshowerna som ordnas i helgen. Då ställer runt 100 personer upp och risken är stor att de får slåss mot någon de aldrig sett förut.

I helgen blir det också vikingaruset. Då springer alla deltagare ut i vattnet för att runda en båt och sedan komma upp på stranden igen. Alla medel är tillåtna för att stoppa ledaren. Dessutom utlovas stridsuppvisningar, tävling i bågskytte, vikingatida kamper och marknaden förstås.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons