Annons

"Tradigt att bli svartmålad"

Man måste vara hårdhudad för att vara parkeringsvakt. Det är p-vakterna Barbro och Lena överens om. Men ändå: det kan kännas tufft att ständigt bli kritiserad.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2012
Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPI
Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPI

– Det känns lite tradigt att bli svartmålad och vi känner oss allt lite påhoppade. Vi är bara människor, säger Lena, som liksom Barbro egentligen heter något annat. De vill vara anonyma och inte heller vara med på bild.

Det ökade antalet parkeringsböter i Trelleborg har lett till fler klagomål på parkeringsvakternas arbete. Bland annat har flera insändare i Trelleborgs Allehandas på sistone ifrågasatt p-vakternas arbete. De sägs vara övernitiska och lappa för lönsamhetens skull.

Annons

– Oftast stämmer inte de klagandes uppfattning med vår. Vi vinner inget på att hitta på. Och vi har heller ingen provision på böterna som vissa påstår, säger Lena.

Trots många klagomål och sura miner är ändå Trelleborg en fröjd att jobba i. Barbro och Lena tjänstgjorde i Malmö tidigare, och där var det en helt annan jargong. Otrevliga tillmälen som de kunde få höra flera gånger om dagen i Malmö når deras öron bara ett par gånger om året i Trelleborg.

– Malmö är ju en större stad med lite hårdare klimat. Och så är böterna dyrare där, säger Lena.

– Ja, efter tio år i Malmö är det inte mycket som biter på en, säger Barbro.

De båda hamnade i yrket mest av en slump. De sökte lediga tjänster och fick dem. Och båda trivs mycket bra med sitt arbete, framförallt med friheten.

Barbro och Lena åker nästan alltid tillsammans i bil. De håller sig mest i stan, men när folk ringer in om felparkerade bilar i villaområden åker de dit och kollar.

När Trelleborgs Allehanda hänger med på en runda en eftermiddag blir det en hel del lappande. En bil står på stoppförbud på Nygatan, en annan utanför Forex på CB Friisgatan. En bilist åker dit när han ställt sig på en taxiparkering på Västergatan och en annan är precis på väg att få en lapp efter att ha ställt sig på en busshållplats på Nygatan. Men föraren hinner ut i grevens tid och flyttar bilen.

– Om vi hunnit skriva lappen så får de böter, annars slipper de. Och vi ger aldrig böter när föraren sitter i bilen, men om de trots uppmaningar inte flyttar bilen så blir det lapp, säger Lena.

Att antalet p-böter ökat tycker de inte är så märkligt. Parkeringsvakterna är tre nu jämfört med två tidigare, och dessutom är de numera utrustade med bil och kan lättare kolla av större områden. Barbro och Lena har inte uppfattningen att trelleborgarna blivit sämre på att parkera, tvärtom har de blivit bättre de senaste två åren. Men så bra att Barbro och Lena inte kommer att behövas längre, blir de aldrig.

– Om vi skulle försvinna så är det snart tillbaka till ruta ett igen, säger Lena.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons