Annons

Trädgården växte fram med fantasin

– Min dotter säger att hon minns denna trädgård med enbart gräs och tujor, säger Kerstin Jönsson.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2010
Från början var det mest gräs i Kerstin Jönssons trädgård. I dag finns här en stort variantion av växter.
Från början var det mest gräs i Kerstin Jönssons trädgård. I dag finns här en stort variantion av växter.Foto: 
En av de senaste tillskotten är rinnande vatten som sitter på en förrådsvägg.
En av de senaste tillskotten är rinnande vatten som sitter på en förrådsvägg.Foto: 
En av de få växterna som inte är gröna eller vita: daglilja.
En av de få växterna som inte är gröna eller vita: daglilja.Foto: 
Att besöka Kerstins Jönssons trädgård är att ständigt vara på upptäcksfärd. Trots att den inte är så stor, 400 kvadratmeter, finns här en mängd små rum där växter och föremål samspelar.
Att besöka Kerstins Jönssons trädgård är att ständigt vara på upptäcksfärd. Trots att den inte är så stor, 400 kvadratmeter, finns här en mängd små rum där växter och föremål samspelar.Foto: 
Även apelsiner växer i trädgården.
Även apelsiner växer i trädgården.Foto: 
Vitlysing lyser upp i ett hörn.
Vitlysing lyser upp i ett hörn.Foto: 
Framför en klätterhortensia hänger lyckor.
Framför en klätterhortensia hänger lyckor.Foto: 
Speglar finns det gott om.
Speglar finns det gott om.Foto: 

Hon har bott på Fjädervagnsvägen norr om Dalabadet sedan 80-talet. Men länge låg trädgården i vila.

För tio år sedan hände något. En svår period i livet fick henne att börja jobba i trädgården. Det blev som terapi för henne att gå och pyssla i den. Undan för undan fick hon idéer till förändringar. I början flyttades buskar och rabatt anlades. Sedan kom lusten att göra ett större arbete. Och sakta förvandlades trädgården till en spännande djungel av växter, gångar, små rum och mängder av rabatter.

Annons

– Det började med en pergola. En terass fanns också som grund. Sen började jag anlägga mer och mer. Men lite gräs måste jag ha kvar till barnbarnen, säger hon.

Den lilla runda gräsmattan mitt i trädgården är det enda som finns kvar av den gamla trädgården, förutom en bambu som har flyttats. I ett hörn av trädgården står resten av ett gammalt äppelträd som nu är klädd av murgröna.

– Jag tycker mycket om träd. Men jag har inte så stor plats för dem, säger Kerstin Jönsson.

I hennes 400 kvadratmeter stora trädgård finns ändå några små träd. Bland annat ett silverpäronträd och ett klotacacia. Men det som är mest karaktäristiskt för trädgården är alla små rum. Här finns olika sittplatser för både sol och skugga. Kerstin Jönsson har en favoritplats.

– Det är dagbädden, säger hon och pekar på den stora möbeln vid husväggen.

Bredvid den finns ett stort stenbord för middagar utomhus. Det har hon köpt. Men många av föremålen i trädgården har Kerstin Jönsson gjort själv. En vän visade henne hur man gjuter betong och sen dess har det blivit många krukor. Trädgården är rikligt inredd. Överallt hänger speglar, sitter hyllor och står stolar och bänkar.

– Jag går ofta på loppis. Det är så roligt. Jag hittar allt möjligt, säger hon.

Ett fynd är en tunna med en liten kran längs ner. Till den leds regnvatten ner som sedan används för att vattna trädgården. På en loppmarknad hittade Kerstin Jönsson en gammal hylla. Den gjorde hon om till blomlåda.

– Det är så kul att åka runt och titta efter saker. I går var jag på fyra plantskolor. Det är ju inte alltid man hittar något. Men det är roligt att titta och få inspiration, säger hon.

Trots de många växterna i trädgården är det inte blommorna som dominerar. Hon säger att vitt, blått och limegult är hennes favoritfärger. Men grönt är ändå den klart dominerande färgen. Nu väntar nästa spännande projekt.

Annons

– Jag vill ha ett växthus där jag kan sitta om kvällarna, säger hon och börjar mäta ut den i trädgårdens ena hörn.

– Det roligaste med trädgården är att man alltid kan ändra i den. Den blir aldrig klar.

Anna Thulin
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons