Annons

Träd med inslag av Sydamerika och norra Skåne visas på tingshuset

Träden har funnits där från början. Redan under skoltiden gick Gunnel Götesdotter ut i Tivoliparken i Kristianstad och tecknade av träd. Nu visar hon målningar av träd i tingshuset.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2005

Det syns på hennes trädmålningar att hon bott och arbetat många år i Sydamerika med starka färger och mycket fantasi. Efter utbildning på Berghs reklamskola och ett halvår i Italien kom hon till Paris där hon sedan stannade i många år.

I Paris ställde hon ut bland annat på Grand Palais och tillsammans med Bengt Olson och Bengt Lindström. Sedan bar det av till Argentina och Buenos Aires med många resor inom världsdelen. Den dramatiska naturen i Sydamerika inspirerade henne att utveckla sina naturmålningar, blommor, lianer, träd, fåglar, djur, berg och dramatiska vattenfall.

Annons

– Träden är oumbärliga, säger Gunnel Götesdotter. De renar luften och ger oss syre, de håller marken fuktig och ger oss skönhet. Jag känner en närhet till träden, de har en inneboende magisk kraft.

Och den magin och den kraften kommer fram i hennes målningar.

I Buenos Aires hade Gunnel Götesdotter sin första separatutställning 1974.

– Det är jag lite stolt över, säger hon.

I tingshuset hänger också några collage, även de med trädanknytning även om det bara är mindre bitar drivved. Det började redan under tiden i Paris och har sedan fortsatt. Många av collagen visar träd och berg. De innehåller dessutom ofta en docka som står för handlingen i bilden. För två år sedan kom Gunnel Götesdotter tillbaka till Skåne efter många år utomlands och i Stockholm.

Numera bor hon i Bjärnum där hon öppnat sin ateljé både för besökare och för andra konstnärer att visa sina alster. Ifjor deltog hon för första gången i Mittskånes konstrunda och ska delta i år också.

– Det var mycket roligt att så många kom, säger hon.

Parallellt med sitt konstnärskap har Gunnel Götesdotter jobbat som journalist både inom kvällspressen och damtidningarna där hon specialiserat sig på intervjuer med kända personer. För tre år sedan kom hennes Kändiskokboken ut och den följdes i fjor av Kärlek, kyssar och mustascher där hon berättar om sitt liv.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons