Annons

Träd längs med spåren faller för säkerhets skull

I stormens spår ska järnvägsspåren säkras. I veckan har skogsmaskinerna dragit fram genom Trelleborg. Alla träd som riskerar att falla på spåren de närmaste tio åren ska bort.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2010
Foto: 
Sigfrid Pettersson jobbar på med motorsågen.
Sigfrid Pettersson jobbar på med motorsågen.Foto: 
Foto: 
Sigfrid Pettersson sköter motorsågen under arbetet med att trädsäkra järnvägsspåren. När arbetslaget är klara i Trelleborg fortsätter de på sträckan Malmö-Göteborg.
Sigfrid Pettersson sköter motorsågen under arbetet med att trädsäkra järnvägsspåren. När arbetslaget är klara i Trelleborg fortsätter de på sträckan Malmö-Göteborg.Foto: 
Träden fälls inte utan att markägare och boende i närheten får säga sitt.
Träden fälls inte utan att markägare och boende i närheten får säga sitt.Foto: 

TRELLEBORG. Anders Andersson sliter loss ett träd och lägger det snyggt åt sidan. Skogsmaskinen han sitter i griper om stammen med en robotarm som liknar något ur en science fiction-film.

Tillsammans med Sigfrid Petterssons motorsåg ser robotarmen till att Trelleborgs järnvägsspår är stormsäkrade för tio år framöver. Trädfällningen är en del av ett nationellt projekt som inleddes efter stormen Gudrun.

Annons

Banverket har rätt att fälla träd upp till 20 meter från spåren, men det gör man sällan inne i tätorten, förklarar Peter Lindström som är skydds- och säkerhetsansvarig för arbetslaget.

– Vi tar högsta möjliga hänsyn till de boende och gör inget utan att diskutera med de som äger marken. Vi gör så gott vi kan, säger Peter Lindström.

– Här borta står en fin stubbe som det växer murgröna på. Den har vi sparat, säger Sigfrid Pettersson.

I slutändan är det säkerheten som avgör. Träd som faller över spåren kan orsaka skador och störningar för åtskilliga miljoner.

– Det händer att folk är missnöjda men när vi pratar med dem brukar de förstå varför vi fäller träden, säger Peter Lindström.

Johan Silfversten Bergman
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons