Totalrenoverad hall är snart klar

Det har varit en tung höst för handbollen i Trelleborg. Men nu har sportens hemmaarena – Södans A-hall – fått en rejäl upprustning. Nymålade räcken, ny sarg, nya mål och ett golv, anpassat enbart för handboll är snart på plats.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2011
Mikael Påhlsson och Arne Jeppsson lägger handbollsgolv. Totalt ska cirka 25 våder rullas ut på den 950 kvadratmeter stora ytan.
Mikael Påhlsson och Arne Jeppsson lägger handbollsgolv. Totalt ska cirka 25 våder rullas ut på den 950 kvadratmeter stora ytan.Foto: Tomas Nyberg
Akustikplattorna kommer att förbättra ljudet i hallen. Den vita färgen ger samtidigt ett ljusare intryck.
Akustikplattorna kommer att förbättra ljudet i hallen. Den vita färgen ger samtidigt ett ljusare intryck.Foto: Tomas Nyberg
A-hallen har fått ny och enhetlig färgsättning. Rött, blått och ljusgrått dominerar nu.
A-hallen har fått ny och enhetlig färgsättning. Rött, blått och ljusgrått dominerar nu.Foto: Tomas Nyberg
Sargerna byts ut mot nya i ljust björkträ. De gamla är av samma träslag men har mörknat.
Sargerna byts ut mot nya i ljust björkträ. De gamla är av samma träslag men har mörknat.Foto: Tomas Nyberg

Det gamla golvet hade legat i 16-17 år. När det revs upp upptäckte Lasse Johansson på Golvinteriör att även det undre lagret, ett mekaniskt ventilerat platongolv som har till syfte att stoppa fukt från att tränga upp och ut i hallen, behövde bytas ut. Ett platongolv är en nödvändighet i sporthallar, och då speciellt på Söderslättshallen.

– Hela byggnaden ligger så att den har tillskjutande fukt underifrån, förklarar Ola Palmblad på fastighetsförvaltningen.

Han räknar med att renoveringen av A-hallen kostar knappt 1,5 miljoner kronor. Därutöver tillkommer kostnader för nya akustikplattor och belysning som också har satts upp.

– Man får mycket hall för de pengarna och det är ju inte så ofta det görs. Intervallerna borde kanske egentligen vara bättre, men det är ju en ekonomisk fråga, säger Ola Palmblad.

Lasse Johansson jobbar inte bara med golv utan har också stort intresse och engagemang i handboll, både lokalt och på högre nivå. Nyligen var han i Göteborg för att se några av matcherna i VM och med två söner som varit eller är handbollsspelare i Trelleborg är antalet gånger han suttit på läktaren i A-hallen oräkneliga.

– Jag spelade själv för IFK i den första matchen som spelades här inne 1974, berättar han.

Det nya golvet är därför lite extra roligt att lägga. Den sex millimeter tunna plastmattan som ligger som översta lager av fyra blir blått och coachzonerna blir röda, helt enligt handbollförbundets senaste regler. Totalt är det 950 kvadratmeter golv som ska läggas. Efter att våderna har rullats ut fräses kanterna för att sedan svetsas ihop.

De senaste åren har det varit mycket renovering på Söderslättshallen. Somligt har gjorts på grund av behovet att handikappanpassa, annat för att förbättra brandsäkerheten. Resten är vanligt, välbehövligt, underhåll.

– Vi har 700 besökare om dagen här. Det finns inte en enda trelleborgare som inte vet vad Södan är, säger Mats Regnbo på fritidsförvaltningen.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.