Torsten,87, åker till Amerika

När de flesta har svårt att orka med vardagslivet satsar Torsten Laurin i Trelleborg på en tre månaders rundresa i Latinamerika.
Trelleborg • Publicerad 31 december 2003

BILD: TOMAS NYBERG Flyget startar från Kastrup på nyårsdagen och under januari passar Torsten på att fylla 87 år. - Jag har träffat en kvinna som sökte ressällskap via annons och hon kommer ner så att vi firar nyårsafton tillsammans i Trelleborg och sedan ger vi oss iväg, berättar Torsten, som är en van resenär och bara packar det absolut mest nödvändiga. För den tre månader långa resan har han endast med sig en liten ryggsäck och en kameraväska. - Man minskar hela tiden på bagaget, säger han. Och det handlar inte om någon charterresa heller. - Vi har några nätter ordnade i Costa Rica dit vi ska först, men sedan vet vi inte, säger Torsten. Enligt planerna ska paret först flyga till Madrid, där de övernattar en natt, för att sedan fortsätta till Costa Rica. - I Costa Rica tänker jag bland annat åka linbana uppe i trädtopparna, 60 meter över marken, säger den äventyrslystne Torsten med ett förväntansfullt leende. Efter Costa Rica blir det Panama och därefter flyg till Quito i Ecuador. - Jag planerar att ta mig ut till Galapagosöarna och titta på ödlor, medan mitt ressällskap gör annat, säger han. Efter det blir det Peru för oss båda. I Peru ska paret besöka Titicaca-sjön och inkastaden Machu Picchu bland annat. - Vi tänker resa med buss för det mesta. Men från Panama till Ecuador flyger vi, eftersom vi inte vill åka genom Colombia - det är så oroligt där. Med i planerna för resan finns också Chile, där paret tänker åka buss söderut. - Men inte till Eldslandet, för där har jag redan varit, säger Torsten. Resan avslutas med en vecka i Buenos Aires och 31 mars är det dags att sätta sig på flyget hem igen. En resa som verkar tuff även för en backpacker i 20-årsåldern, hur ska en 87-åring klara det? - Jag håller mig i form genom att simma och går långa promenader, berättar Torsten. När jag var ung var jag aktiv och sprang och åkte skidor. Under arbetslivet har Torsten Laurin mest varit arbetsledare på större gårdar i Sörmland. Att han hamnade i Trelleborg beror på att hans fru kom från staden. - Vi flyttade hit 1980. Jag trivs jättebra här, det är nära vattnet och nära till Tyskland, säger han. Men världen drar. Det finns fortfarande mycket att se och upptäcka, trots att Torsten Laurin inte varit någon hemmasittare tidigare heller. - Medan min fru levde blev det mest resor i Europa, men jag har rest både i Kanada och Argentina också.

Tomas Nyberg tomas.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.