Annons

Torkan frestar på Söderslätts knölar

Den senaste tidens torka kan komma att slå hårt mot lantbrukarna. På Staffan Olssons odlingar går de tre bevattningsmaskinerna för fulla muggar.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2006
Den 48 meter breda rampmaskinen jobbar ikapp med värmen och vinden. Bild: Mårten Svemark
Den 48 meter breda rampmaskinen jobbar ikapp med värmen och vinden. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Hur mycket vatten som avdunstat senaste dygnet avgör hur mycket Staffan Olsson måste bevattna.
Hur mycket vatten som avdunstat senaste dygnet avgör hur mycket Staffan Olsson måste bevattna.Foto: 
Många knölar tack vare den fuktiga försommaren. Men än har de inte satt rötter och det återstår att se hur skörden blir.
Många knölar tack vare den fuktiga försommaren. Men än har de inte satt rötter och det återstår att se hur skörden blir.Foto: 

Staffan Olsson kontrollerar avdunstningsmätaren som står ute på åkern utanför Gislöv. Tio millimeter på ett dygn. Det kan jämföras med en vanlig sommar då avdunstningen ligger på tre till sex millimeter. I dessa dagar klättrar resultatet ofta över tio-strecket.

– Vi kör med full kapacitet, alla tre bevattningsmaskinerna, säger Staffan Olsson.

Annons

Hur mycket vatten som avdunstar beror på värme, luftfuktighet och vind.

Staffan Olsson odlar spritvete (till vodka), betor, maltkorn, lök och potatis. Potatis är den gröda som kräver mest vatten och är just nu inne i en känslig fas. Större delen av potatisen han odlar ska bli minutpotatis, vilken är tänkt att bli pastans konkurrent. Potatisen förkokas så att konsumenten bara behöver koka den en minut.

– Det är viktigt att bevattna, inte minst för kvalitetens skull, säger Staffan Olsson. Men det finns en övre gräns för hur mycket det i praktiken går att bevattna.

– Om torkan fortsätter de närmsta tre veckorna får vi det besvärligt, säger han.

En fördel som följer torkan är att det håller växterna fria från bladmögel, vilket gör att Staffan Olsson slipper använda bekämpningsmedel.

– Det är som att välja mellan pest och kolera.

Enligt Ulf Danielsson, informatör på Skånska Lantmännens Lokalförening i Södra Åby, har den tidiga och intensiva värmen gjort att den kommande skörden är i ett kritiskt läge.

– Regnet behöver komma nu. Och då räcker det inte med några fem till tio millimeter för att det ska rinna ned i jorden, säger Ulf Danielsson.

Just nu är det höstveten som ligger mest illa till.

– Det kommer att bli sämre skörd än förra året, säger Ulf Danielsson.

Annons

Ett eventuellt bevattningsförbud skulle i första hand drabba de lantbrukare som hämtar vatten från åar. Men de som förlitar sig på vatten ovanifrån har det värst i torkan. Vanliga lantbrukare utan specialgrödor har ingen borr för bevattning.

– Betorna ser bra ut än så länge, men blir det en dålig skörd slår det hårt, säger Ulf Danielsson.

Han hänvisar till den nya marknadsordningen från EU som innebär att lantbrukarna successivt måste gå ned i pris, närmare bestämt 40 procent.

– Det har blivit extremt små marginaler. Betorna är ju ryggraden i Söderslätt. Hittills kommer 70 procent av vinsten i gårdarna omkring från betorna, säger Staffan Olsson.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons