Annons

Torghandel med doft från förr

Spettekakor, polkabetor, silversmycken och golfklubbor. Blandningen varor på Margaretadagarnas "torgadagar" är god. Och över marknaden låg historier från torghandelns fornstora dagar.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2005

En handfull försäljare hade sökt sig till platsen vid magasinet under fredagen för att ge näsetborna en fläkt från torghandeln förr.

Bakom en fullmatad grönsaksvagn stod Kristin Persson från Annedals gård i Räng och sålde betor, potatis, morötter och annat gott från den skånska myllan. Två udda inslag var de röd och vitstrimmiga polkabetorna och gulbetor.

Annons

– Polkabetan är ganska nära släkt med sockerbetan men den är mindre söt, berättade Kristin Persson.

Eva Palenius från Falsterbo hade köpt den gamla sortens gulbeta.

– Jag ska prova att skiva dem tunt och ringla över olivolja.

Familjen Thorell från Göteborg hade varit på semester en vecka i Falsterbo och skulle åka hem under lördagen. Korgen hade de fyllt med skånsk mat.

– Vi har köpt både polkabetor och gulbetor, Österlenrapsolja och spettekaka, berättar Anna Thorell. Walter Persson är en riktig expert när det gäller torghandeln i Falsterbo.

– Jag minns den tiden då jag var en liten påg, då gick husfruarna till torghandeln här i Falsterbo med sina hembiträden som fick bära korgen. När korgen var full med grönsaker, så gick de till min far som hade köttaffär och så fick springpojken, som var jag, köra hem köttet till dem på eftermiddagen, berättar Walter Persson.

Då var det torghandel tisdagar och fredagar. Handeln pågick ända in till mitten på 60-talet.

– Nu jobbar ju folk inne i stan och då handlar man ju där, därför finns det inte samma behov av torghandel här, säger Kristin Persson. Ett modernare inslag bland stånden vid magasinet är Näsets golfshop som säljer ut sina klubbor och annan golfutrustning eftersom affären ska upphöra.

Men även om golfklubbor kanske inte såldes på torghandeln förr, så är det ingalunda ett nytt fenomen i Falsterbo.

En golfbana är byggd 1909, en annan är från 1935.

Annons

– När man var liten så kunde man sommarjobba som caddie för att tjäna lite extrapengar, min bror tjänade ihop till sin första motorcykel som caddie, berättar Walter Persson.

"Torgadagarna" fortsätter även under lördagen.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons