Annons

Torbjörn Nilsson målmedveten föreläsare

Ledare ur Trelleborgs föreningsliv och chefer från de kommunala förvaltningarna hade på måndagen möjlighet att få goda råd från en som nått många av sina mål.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2003
BILD: LARS THULIN
BILD: LARS THULINFoto: 

BILD: LARS THULIN Arbetslag och fotbollslag, det finns många likheter, anser legendariska fotbollsproffset Torbjörn Nilsson. Den före detta landslags- och IFK Göteborgs-spelaren, som är i stan i kraft av förbundskapten för U 21-landslaget som spelar match på Vångavallen på onsdag, hade ett och annat att delge om ledarskap och coaching - med möjlighet till otaliga analogier till idrottens värld. När det gäller ett lags framgångar så gäller det inte bara att dess medlemmar är resultatinriktade, utan även att organisationen är god och dessutom klar för alla inblandade. Ovanpå det är de estetiska värdena viktiga, vilket i fotbollsvärlden kan sägas motsvaras av att göra en rolig match. Torbjörn Nilsson medger själv att han under sin karriär var en "estetisk" spelare som gärna dribblade snyggt och gjorde mål, men hade mindre till övers för att "jobba hem". - Vår målvakt brukade säga att jag var så lat att laget var tvungna att anställa en norrbottning till att springa åt mig. Och det var nog sant. Kroppsspråkets signaler, hur man bekräftar någon genom ögonkontakt och hur man undviker en destruktiv "vi-och-dom"-känsla i den egna organisationen var tips som fotbollsspelaren delade med sig av. - Säg inte "vad du är duktig" till någon, rådde Torbjörn Nilsson. Säg hellre vad de är duktiga på. Då går det direkt ner i känslan. Numera bor Torbjörn Nilsson i Jonsered med sin fru och två barn. Även barnen har gett honom anledning att fundera över hur man motiverar folk. - Jag har två mål i livet, och det är att bli en bättre man, och bli en bättre pappa, anförtrodde Torbjörn. Han lade av med proffsfotbollen 1986, och ska sanningen fram har han emellanåt svårt att motivera sig själv. Men han har ett knep: - När jag ska ut och springa och det regnar, då har jag ingen lust. Men då tar jag ett stadigt tag med båda händerna om mina skinkor, och så tänker jag "nedbrytningsprocessen börjar när man fyller 25". Och då springer jag!

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons