Toppjobb med utsikt

Ska man ligga i topp får man riskera att få svindel. Å andra sidan har man en fantastisk utsikt. Martin Fribing och Stefan Hansson lägger nytt tak på det gamla stationshuset i hamnen.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2007
Martin Fribing och Stefan Hansson kommer att jobba på taket på det gamla stationshuset i hamnen fram till september. Bild: Sanna Trygg
Martin Fribing och Stefan Hansson kommer att jobba på taket på det gamla stationshuset i hamnen fram till september. Bild: Sanna TryggFoto: 

Att det är ensamt på toppen håller inte Martin Fribing och Stefan Hansson med om. De har ju varandra och andra jobbarkompisar på Trebo. Däremot är det rejält blåsigt. I två månader har de jobbat på taket till det gamla stationshuset öster om hamnen. Ett helt nytt tak ska läggas och hela vindsvåningen totalrenoveras. Det är ett stort jobb som ligger framför dem. Huset är i dåligt skick.

– Det är ju väldigt gammalt. 1800-frös-ihjäl som vi brukar säga, säger Martin Fribing och skrattar.

– Det har läckt genom det gamla taket. Vindsvåningen var fuktskadad, berättar Stefan Hansson.

Killarna visar runt på våningen där bjälkar, takhöjd och den fantastiska utsikten borde ge en av stans finaste kontor i september när allt är klart. Då kommer speditionsfirman Hangartner flytta in på de 600 kvadratmeterna. Känslan av vindsvåning kommer att bevaras men fler fönster ska byggas så att ljus kan tränga in och utsikten ses. Det gamla tornet ska byggas om till mötesrum.

Även om det är spännande att förvandla en gammal råvind till kontor är utsidan den verkliga utmaningen. Inte minst eftersom det kräver en hel del mod. Huset har tre våningar och tornet sträcker sig ytterligare flera våningar upp mot himlen.

– Det är inte så farligt egentligen, säger Stefan Hansson. Man vänjer sig fort. De första timmarna gick vi omkring och var rädda för att trilla ner. Men sedan tänker man inte på det.

– Däremot ska man ha respekt för höjden. Det är inte bra att bli dumdristig, säger Martin Fribing.

Det nya taket kommer vara i aluminium, i samma gröna nyans som det gamla. Att lägga nytt tak är svårt under vintern när man brottas med regn, snö och stormar. I dåligt väder ligger jobbet nere.

– Det är kanske inte den bästa årstiden att jobba i, säger Stefan Hansson.

Men annars tycker de om att jobba utomhus. Luften är frisk och utsikten fantastisk.

– Jag bor vid Östra stranden och jag ser ända hem härifrån, säger Martin Fribing.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.