Annons

Tomter vid havet granskas

Miljönämnden tänker granska hur strandskyddet längs kommunens kuststräcka efterlevs. Många klagomål på anlagda tomter gör att man nu vill göra en inventering av hur det ser ur längs kusten.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2010
Foto: 
Miljönämnden vill nu granska kuststräckan för att se hur reglerna för strandskyddet efterföljs. Bilden är tagen på Östra Stranden där många fastighetsägare har tomter som sträcker sig ända ner till havet.
Miljönämnden vill nu granska kuststräckan för att se hur reglerna för strandskyddet efterföljs. Bilden är tagen på Östra Stranden där många fastighetsägare har tomter som sträcker sig ända ner till havet.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. I fjor togs ansvaret för strandskyddet över av kommunerna. Tidigare var det länsstyrelsen som gav dispenser och som såg till att lagen följdes. Enligt miljönämndens ordförande Görgen Holmdahl (SPI) vill kommunen nu se till att reglerna efterlevs.

– Vår förhoppning är att kommunen ska bli bättre på att värna om strandskyddet. Kommunen har tagit beslutet att peka ut hela vår kuststräcka som viktig och att inte lämna dispenser utom i undantagsfall. Det är redan så exploaterat här, säger han.

Annons

Han får ofta klagomål från personer som berättar att deras grannar utökat sina trädgårdar inom strandskyddsområde.

– Man sätter ut buskar, klipper gräset ända ner till stranddynerna och markerar tomtgränser. Detta brukar man kalla tomtifiering, säger Görgen Holmdahl som tycker att utvecklingen är olycklig.

– Överallt hittar man sådant här. Det är vissa fastighetsägare som försöker hävda sin rät,t men strandskyddet är till för floran och faunan, säger han.

När själva inventeringen påbörjas är ännu inte klart. Upptäcker man brott mot strandskyddsbestämmelserna kommer miljönämnden att vitesförlägga fastighetsägarna och i vissa fall överlämna ärendet till åklagare. Och reglerna för vad man får och inte får göra är enligt Görgen Holmdahl tydliga.

– Man får inte ens klippa gräset här. Möjligtvis slå det någon gång då och då, säger han.

Reglerna för strandskydd innebär bland annat att det inom den strandskyddade zonen är förbjudet att uppföra nya byggnader eller ändra de som redan finns till andra ändamål, att försämra tillgängligheten enligt allemansrätten eller utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv. Det innebär bland annat att det är förbjudet att fälla träd, gräva eller gödsla. Strandskyddszonen är normalt 100 meter från strandlinjen upp på land och 100 meter ut i vattnet.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons