Tomtefars dag i Anderslöv

Det var massor av folk som letat sig ut till Rosenhagen i Anderslöv på söndagen. Redan innan Vuxen-skolans julmarknad öppnade klockan tio ringlade kön av ivriga besökare lång framför ingången.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2008
Knökat Det var mycket folk som passade på att besöka julmarknaden på Rosenhagen i Anderslöv på söndagen. Bild: Claes Nyberg
Knökat Det var mycket folk som passade på att besöka julmarknaden på Rosenhagen i Anderslöv på söndagen. Bild: Claes NybergFoto: 
Inger Nilsson från Eslöv sålde tomtar i trä som hon gjort själv.
Inger Nilsson från Eslöv sålde tomtar i trä som hon gjort själv.Foto: 

- Det är tredje året vi arrangerar den här julmarknaden. I år har vi 33 utställare, berättar Caroline Sjöström-Lind från Vuxenskolan som är den som har huvudansvaret för marknaden.

Vuxenskolan är ganska kräsna när det gäller utställarna och vill ha en bra spridning på utbudet.

- Vi vill inte ha flera som säljer samma saker, säger Caroline Sjöström-Lind.

Hon berättar att det var när marknaden i Magasinet i Smygehamn lades ned som Vuxenskolan beslöt att själva ordna en julmarknad vid den här tiden, men i en ny lokal.

- Vi tycker att Rosenhagen passar bra, det är en fin lokal och det finns gott om p-platser. Och ås gillar vi att vara den första riktiga julmarknaden här omkring. På marknaden hittade man mycket hantverk i form av julsaker som tomtar, änglar, kransar och halmbockar. Handstöpta ljus, tovade och stickade mössor och vantar, kuddar, smycken och blommor fanns också i stånden.

Men där fanns även ett stort utbud av matvaror: rökt ål och lax, korv och skinka, ostar och saft, kakor och bullar sam spettekakor bland annat.

- Utställarna kommer från hela Skåne i stort sett och vi har mycket publik som kommer utifrån också, berättar Caroline Sjöström-Lind.

En av utställarna på Rosenhagen var Kerstin Biärsjö från Bodarpsgården.

- Det mesta jag har är baserat på hallon. Min favorit är hallonlikören, men jag kan ju inte sälja den färdiga produkten, säger hon.

Köparen får själv blanda hallonessensen, som säljs i en halvfull flaska, till angenäm styrka och smak.

Förutom själv marknaden kunde man även lyssna på musik, dricka kaffe och ta lotter.

Och naturligtvis kom även tomten på besök till alla barnen på Rosenhagen och delade ut gottepåsar.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.