Annons

Tomtar, tomtar och – tomtar

På söndag är det första advent. Då kommer 450 tomtar i olika åldrar, storlekar och former att finnas till allmän beskådan i Nicolaisalen på Trelleborgs församlingshem.
Trelleborg • Publicerad 25 november 2005
Förr hängde tomten med hela året runt, även till påsken.
Förr hängde tomten med hela året runt, även till påsken.Foto: 
40-talstomtar på rad.
40-talstomtar på rad.Foto: 
Ingemar Krigström vill inte kalla sig tomtesamlare, trots att han har 200 stycken.
Ingemar Krigström vill inte kalla sig tomtesamlare, trots att han har 200 stycken.Foto: 
En lättklädd Hawaiitomte.
En lättklädd Hawaiitomte.Foto: 
En modern och nutida kylskåpstomte.
En modern och nutida kylskåpstomte.Foto: 
Skånetomte med okänt ursprung.
Skånetomte med okänt ursprung.Foto: 
En tomtebonad från början av seklet.
En tomtebonad från början av seklet.Foto: 

– Varje år tar vi fram samma tomte och ställer på samma plats. Tomten har blivit en självklar symbol för julen. Därför tycker vi att det kan vara roligt att veta lite om hans bakgrund, säger Ingemar Krigström som tillsammans med sin fru Inger Krigström ordnar utställningen.

Hemma har de 200 tomtar som nu står inlåsta i glasmontrar i Nicolaisalen.

Annons

– Njäee, samlare är vi inte. Det har bara blivit lite mycket genom åren, säger Inger Krigström.

På utställningen finns tomtar från slutet av 1800-talet och fram till idag. Förutom Inger och Ingemar Krigström har ett tiotal församlingsmedlemmar bidragit till utbudet.

Ursprungstomten är egentligen helgonet Sankt Nicolaus. Han var biskop och föddes år 280 efter Kristus, berättar Inger Krigström.

– Han är förebilden till jultomten. Sankt Nicolaus var en snäll och anspråkslös man som gärna gjorde goda gärningar i det fördolda. Vår julttomte är en blandning av den svenska skogstomten och Nicolaus, säger hon.

I Sverige dröjde det dock ända till 1800-talet innan jultomten som vi känner honom gjorde sitt intåg. Innan dess var det julbocken som delade ut julklappar.

Men Ingemar och Inger Krigström vill betona att det viktiga med julen är stämningen och gemenskapen. Inte det kommersiella.

– Det handlar om att vi ska vara snälla och ta hand om varandra. Men det borde vi egentligen göra året runt, säger Inger Krigström.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 69

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons