Annons

Tomt och tyst sex veckor efter branden

Stolarna hänger upp och ned på borden och på whiteboardtavlan står engelska glosor. Det enda som hörs är slammer från köket där mattanterna diskar och byggarbetarnas verktyg.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2009
Foto: 
I lekhallen står alla möbler och prylar som räddats från branden.
I lekhallen står alla möbler och prylar som räddats från branden.Foto: 
Anders Heimsäter tittar in på skolans sotiga vind.
Anders Heimsäter tittar in på skolans sotiga vind.Foto: 
Anders Heimsäter från Peab menar att slutbesiktning innan jul är en realistisk förhoppning men understryker samtidigt att allt beror på hur brandskadad vinden är.
Anders Heimsäter från Peab menar att slutbesiktning innan jul är en realistisk förhoppning men understryker samtidigt att allt beror på hur brandskadad vinden är.Foto: 
Mattanterna Lotta Tilly och Helene Hansson är glada över att vara tillbaka på Kattebäck men saknar sina elever.
Mattanterna Lotta Tilly och Helene Hansson är glada över att vara tillbaka på Kattebäck men saknar sina elever.Foto: 

TRELLEBORG. Kattebäckskolan har stått tom sedan branden på fredagskvällen den 4 september. När eleverna och lärarna lämnade skolan den dagen trodde de att det bara var för en helg. Men nu har de varit på Centralskolan i en och en halv månad och det är fortfarande ingen som vet hur länge de måste vänta på att få flytta tillbaka till Kattebäck.

– Vår målsättning är att vi ska kunna ha en slutbesiktning innan jul och att de kan börja här igen nästa termin, men det är omöjligt att säga om vi hinner det innan vi sett hur det ser ut på vinden, säger Anders Heimsäter från Peab.

Annons

Sanering, renovering och torkning påbörjades redan på lördagen. Det är främst rummen vid stora entrén och de östra delarna som skadats, av både branden och släckningsvattnet. Fortfarande luktar det svagt av rök inne i skolan. I lekhallen har alla prylar som sanerats ställts in. Det är proppfullt av flyttlådor och möbler.

Den västra delen av skolan, där de allra flesta klassrummen ligger, skulle egentligen kunna användas redan nu eftersom den delen klarade sig helt undan branden.

I köket har mattanterna Lotta Tilly och Helene Hansson kunnat laga mat i två veckor. Direkt efter branden fick de jobba nere i gymnasiets kök, men nu är de tillbaka på Kattebäck igen. Maten de lagar körs ner till eleverna på Central varje morgon.

– Lärarna har berättat att barnen har undrat vad som hänt med deras mattanter. Ibland ser vi hur de yngre eleverna går förbi skolan och bara står och tittar här utanför, säger Lotta Tilly.

Hon och Helene Hansson är glada över att vara tillbaka i sitt eget kök men saknar skolbarnen.

Anders Heimsäter och hans kollegor har precis fått skyddstaket på plats över nästan hela skolan och i dagarna kommer de att öppna taket för att undersöka hur stora skadorna är.

– Det här kan ta en dag, eller en månad, att fixa, säger han och visar en takstol på vinden som är helt svart.

– Det är förhoppningsvis väldigt mycket sot och lite skador, lägger han till.

Inne från ett av klassrummen hörs radioreklam blandat med ljudet från en såg. Men tystanden som bara kan uppstå i en skola som saknar sina elever är starkare än alla andra ljud.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons