Annons

Tomt magasin kan bli nya bostäder

Borgmans magasin på Strandgatan kan förvandlas till bostäder. Fastighetsägaren Akelius har lämnat in en ansökan om att bygga fyra hyreslägenheter i de två magasinen.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2008
De q-märkta magasinen på Strandgatan kan bli bostäder i framtiden. Akelius vill bygga fyra stora hyreslägenheter magasinen, och har ansökt om bygglov hos byggnadsnämnden. Bild: Malin Palm
De q-märkta magasinen på Strandgatan kan bli bostäder i framtiden. Akelius vill bygga fyra stora hyreslägenheter magasinen, och har ansökt om bygglov hos byggnadsnämnden. Bild: Malin PalmFoto: 

- Det är ännu väldigt mycket i sin linda. Vi får se hur byggnadsnämnden ställer sig till förslaget och sedan får vi se om och hur vi går vidare, säger Alf Andersson, projektledare på Akelius.

Magasinen tillhörde förr den sedan många år nedlagda Borgmans handelsträdgård. Magasinen har stått tomma i flera år, men har inte kunnat rivas eftersom de är q-märkta.

Annons

- Det var väl för ett år sedan som vi började prata om vad man kan göra med byggnaderna och det senaste halvåret har vi diskuterat mer detaljerat, säger Alf Andersson.

Förslaget, som anlände till stadsbyggnadskontoret på tisdagen, innehåller ritningar på fyra lägenheter, två i varje magasin.

Lägenheterna föreslås bli i tre plan, med kök och vardagsrum på bottenvåningen, tre sovrum på plan två och ett mindre sovloft på det tredje planet. Storleken på lägenheterna kommer enligt de preliminära planerna att variera mellan 126 och 136 kvadratmeter.

Lägenheterna i huset närmast Västerbrogränd får parkeringsplats, uteplats och gemensam gräsmatta. Lägenheterna i det andra magasinet utrustas även med egna trädgårdar.

- Vi tror att lägenheterna blir attraktiva. Det är ett bra läge, inte mitt i smeten men ändå centralt, säger Alf Andersson. Alf Andersson är mån om att gå försiktigt fram och betonar att det finns många hinder i vägen. Det man gör nu är att sondera terrängen.

- Vi får se hur byggnadsnämnden ställer sig till detta och därefter får vi se hur stora åtgärder som behöver göras i magasinen och om det går att genomföra ekonomiskt. Det är inte helt lätt att få ekonomi i att bygga hyresrätter, säger Alf Andersson.

Eftersom byggnaden är q-märkt har Akelius i nuläget valt att inte göra någon ändring alls i fasaden utan koncentrerat sig på det invändiga.

- Vi vill först få klarhet i vad vi får lov att göra, säger Alf Andersson. Att magasinen är q-märkta innebär att byggnaderna inte får rivas och att fasaden inte får förvanskas.

- Fasaderna är inte heliga till 100 procent, men ska man förändra något måste det ske med stor försiktighet, säger Stefan Ferm.

Ferm är spontant positiv till att Akelius tar initiativ till att göra något av magasinen.

Annons

- Det är aldrig fel att säkerställa och bibehålla gamla byggnader, säger han.

Stefan Ferm anser att de gamla magasinen är viktiga för Trelleborgs stadsbild.

- Utan tvekan. De är oerhört väsentliga eftersom vi inte har så många magasin kvar i staden. De ger oss en länk till historien samtidigt som de är fyllda av karaktär. Man skulle aldrig byggt på det viset i dag, säger Stefan Ferm.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons