Tomt i Skegrie en avlägsen dröm för Robert

Robert Andersson i Trelleborg tycker att han inte får sin rättmätiga chans att köpa en tomt och bygga hus för sig och sambon i Skegrie. Han anser att han blir orättvist behandlad i kommunens tomtkö.
Trelleborg • Publicerad 2 september 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

- Jag blir upprörd. Jag får ingen chans medan andra får flera möjligheter att få en tomt, säger han. Men jag betalar ju också för att stå i kön.

För två och ett halvt år sedan delades det ut tomter till självbyggare i Skegrie. Robert Andersson och hans sambo hamnade precis utanför chansen att få en tomt. Men sedan dess har två av dem som fick tomter lämnat tillbaka dem till kommunen eftersom de inte kunnat klara att bygga.

Nu när tomterna delas ut börjar kommunen om igen med att fråga från första plats.

Nyligen skickades en förfrågan ut till dem som står på de 20 första platserna i kön om de är intresserade av någon av tomterna.

- Jag menar att man borde börja med att fråga oss som inte fick chansen förra gången. Om man hela tiden börjar om så får ju vi aldrig någon möjlighet, menar Robert Andersson.

Jonas Rosenkvist är kommundirektör i Trelleborg och menar att det inte finns några klara regler för hur tomtkön ska skötas i ett sådant här fall.

- Jag har viss förståelse för hans åsikt, men det finns inget rätt eller fel i det här fallet, säger Jonas Rosenkvist. Så detaljerade är inte bestämmelserna i tomtkön.

Jonas Rosenkvist menar att om det varit nya tomter som kommit till så hade man börjat från plats 1 i kön.

- Så man kan ju se det på olika sätt, menar han. Vi har inte diskuterat klart hur vi ska göra riktigt ännu, men de 20 som redan blivit tillfrågade i det här skedet måste komma med ett besked först i alla fall.

Ett nytt tomtområde är också på gång i Skegrie, mellan byn och Snarringe. När det är dags att dela ut de tomterna är dock inte klart ännu.

- Och då kommer man att börja från plats 1 i kön igen, säger Jonas Rosenkvist.

Robert Andersson hoppas fortfarande att få en av tomterna som nu delas ut. Kanske måste han vänta och sätta sin tillit till att alla före honom i kön tackar nej.

- Jag och min sambo har vuxna barn och det här är väl sista chansen för oss att kunna bygga ett hus i ett plan där vi kan bo livet ut, säger han. Av flera skäl är det i Skegrie vi vill bygga.

Lina Campbell
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.