Annons

Tomma hyllor på Konsum

Om en vecka stänger Coop Konsum sin butik i Valen men redan gapar hyllorna på sina håll tomma. Än så länge har bara två av arton anställda fått nya jobb.
Trelleborg • Publicerad 17 juni 2005

Köerna ringlade under fredagen långa i butiken på Valen. Förutom de trogna stamkunderna lockades säkert många av sänkta priser. Även om det är en vecka kvar till stängningsdags möttes kunderna här och var av tomma frysdiskar, en stängd delikatessavdelning och glest bland varorna på hyllorna.

– Det är för jäkligt. I 25-30 år har vi handlat här, säger Ada Nilsson.

Annons

Trots att det inte finns så mycket kvar i butiken kommer Ada Nilsson att komma tillbaka även nästa vecka.

– Jag kör nog hit som jag brukar, säger hon.

Lovisa Svensson tycker det är synd att affären försvinner. – Det var en helhet i Valen tidigare men nu kommer den att gå förlorad, säger Lovisa Svensson.

Av de 18 personer som jobbar i butiken har än så länge bara två fått nya jobb. Däribland butikschefen Nicklas Mattsson som nu jobbar i en butik Lund.

– Det är inget roligt att behöva lägga ner en butik men det finns ingen möjlighet att driva vidare, säger Nicklas Mattsson.

För kvinnorna som varit anställda inom Coop under lång tid är det desto svårare att hitta nya arbeten. Monika Nordbladh, lokal klubbordförande för Handels, har med sina 36 år varit anställd kortast tid.

– Det är svårt för oss. Vi har varit här i så många år, säger Monika Nordbladh. Själv kommer hon att arbeta ett tag med den trygghetsfond som de anställda omfattas av. Hon kommer då att bland annat hjälpa sina kolleger med att söka nya jobb.

– Det är väldigt lätt att man bara låser in sig och skäms över att man är arbetslös, säger Monika Nordbladh.

Men en vecka till ska kollegerna jobba tillsammans och serva kunderna som kommer till butiken. Var de anställda hittar motivationen kan Monika Nordbladh inte svara på.

– Det är inte lätt, säger Monika Nordbladh.

Annons

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons