Annons

Tomma hyllor ger färre besökare

Sedan biblioteket minskade bokinköpen till en fjärdedel har besöksantalet sjunkit med 9 procent. Bibliotekschefen vill inte tänka på vad som kommer hända om budgeten inte ökar till 2011.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2010
Kulturskolan kan inte upprätthålla sitt utbud.
Kulturskolan kan inte upprätthålla sitt utbud.Foto: 
Trelleborgen kan inte anställda så många säsongsanställda som behövs.
Trelleborgen kan inte anställda så många säsongsanställda som behövs.Foto: Torbjörn Carlson
Utställningarna på museet kanske blir färre.
Utställningarna på museet kanske blir färre.Foto: 
Biblioteket riskerar fler tomma hyllor säger bibliotekschef Bodil Schylit.
Biblioteket riskerar fler tomma hyllor säger bibliotekschef Bodil Schylit.Foto: 

TRELLLEBORG. – Vi försöker att vara kreativa och hitta lösningar. Här i Trelleborg är vi vana vid att trolla med knäna. Men nu börjar det bli riktigt svårt. Det är inte kul att vara bibliotekschef när det är såhär, säger Bodil Schylit.

Bibliotekschefen väntade att budgeten skulle bli högre 2011 än 2010. När hon fick höra om den föreslagna budgeten blir hon förfärad. Om den inte höjs kommer så gott som inga nya böcker kunna köpas in under nästa år heller. Kanske måste någon av tjänsterna dras in också.

Annons

Under 2010 är budgeten för medieinköp 400 000 kronor, en fjärdedel av året innan. 100 000 extra kronor ska dock vara på väg. Besöksantalet har minskat.

– Under årets första månader har 9 procent färre besökt oss än förra året, säger Bodil Schylit.

Hon är rädd att besöksantalet kommer minska ytterligare. Under dessa månader har några nya böcker kommit in, som beställdes 2009. Men nu är det stopp.

– Jag har svårt att se vilket sorts bibliotek vi kommer att bli om vi inte ska kunna köpa in böcker nästa år heller, säger hon.

Tror du att det kärva läget kan få de olika kulturella verksamheterna att börja kriga med varandra?

– Nej. Det är i slutändan politikerna som bestämmer hur mycket pengar vi får.

Jämfört med bibliotek i övriga Skåne har Trelleborgs bibliotek 2009 näst minst budget per invånare för sitt bibliotek bland alla kommuner i Skåne. Dessutom har man få böcker per invånare: 2,3 jämfört med snittet i Skåne som är 4,2. Siffrorna gäller för år 2008.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons