Annons

Tomater, bostäder och Gummit kräver bättre elnät

Gummifabriken, Trelleborg Industrier, vill bli kund hos kommunens elnät. När dessutom tomatodlingen vid Dalköpinge utökar och Trelleborgshem planerar för stora utbyggnader på Sockerbrukstomten krävs det förbättringar i kommunens elnät.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2014
Foto: HENRIK WITT / TT

Trelleborg Industrier blir en helt ny kund för kommunens elnät. Tidigare har fabriken haft en egen ledning direkt från Eons nät, men nu vill man byta till Trelleborgs.

Rent ekonomiskt går det hela i stort sett jämnt ut, även om Trelleborgshems anslutningsavgift inte täcker kostnaderna för arbetena vid Sockerbrukstomten.

Annons

– Vi har monopol på elnätet och kan inte neka någon som vill bli kund, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden. Så det är bara för oss att göra de här arbetena.

Till Trelleborg Industrier ska en ny kabel dras till en beräknad kostnad av två miljoner kronor. Till tomatodlingen måste ledningen förstärkas till en kostnad på cirka tre miljoner kronor.

Kostnaderna för att serva Trelleborgshems planerade nybyggen på Sockerbrukstomten blir ungefär 900 000 kronor.

Elnätet i Trelleborg behöver också byggas ut rent generellt. Bakgrunden är den stora befolkningsökningen som kommunen haft sedan 1980-talet och målet att bli 50 000 till år 2025.

– Vi kommer att behöva bygga ut elnätet för 250 miljoner kronor, säger Eric Samuelson.

Byggena till tomatodlingen, Trelleborgshem och Trelleborg Industrier ska genomföras under 2015 och vara klara vid årsskiftet.

Fanny Nyberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons