Annons

Tolv stängda vårdplatser öppnas igen

Tolv till fjorton vårdplatser på Trelleborgs lasarett kommer att öppnas igen, platser som varit stängda av besparingsskäl sedan i somras. Platserna kommer att användas dels för Malmö allmänna sjukhus behov, dels för Trelleborgs lasaretts behov.
Trelleborg • Publicerad 4 december 2003

Besparingarna inom Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt kommer att fortsätta nästa år. Det är först under 2004 som besparingarna kommer att få full effekt så att budgeten ska komma i balans. Trots att Trelleborgs lasarett i år kommer att uppvisa ett överskott så ska man i alla fall spara mellan två och fyra miljoner kronor nästa år. Samarbetet ska utvecklas med MAS så att kliniker har gemensam väntelista och gemensamma indikationer för behandling. Dessutom ska vårdplatserna utnyttjas optimalt, särskilt sedan MAS infört ett beredskapsläge för operationer, det vill säga minskat antalet planerade operationer inför en väntad epidemi av influensa och/eller vinterkräksjuka. Därför kommer mellan 12 och 14 av de nu insparade vårdplatserna i Trelleborg att tas i bruk igen. Det beslutade nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt på torsdagen. - En ny vårdavdelning på MAS skulle kosta en miljon per säng, säger sjukvårdsdirektör Håkan Rundberg. I Trelleborg kan vi finansiera dem på marginalen och då kostar vårdplatserna en fjärdedel. Från och med den 1 april kommer primärvården att ta över ansvaret på jourcentralen mellan klockan 17 och 23 på vardagar och mellan klockan 8 och 23 på lördagar, söndagar och helgdagar. Det är 60 timmar i veckan som ska täckas. - Det får inte drabba den ordinarie verksamheten, utan bygger på att läkarna ersätts kontant, säger Håkan Rundberg. För nästa år har Trelleborgs lasarett ett utrymme för kostnadsökningar på 1,5 procent. Men eftersom lasarettet går bättre än budget i år blir det verkliga utrymmet cirka 3 procent eller lika mycket som till exempel Malmö allmänna sjukhus. Men enligt Håkan Rundberg kan inte ansvariga i sjukvårdsdistriktet luta sig tillbaka om eller när budgeten kommer i balans. - Vi måste utgå ifrån att det krävs en fortsatt rationalisering av sjukhusvården, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons