Annons

Tolv skolor i kommunen får underkänt i städning – är ditt barns skola med på listan?

Städningen på Trelleborgs kommunala skolor är för dålig och smutsiga skolor innebär hälsorisker för barnen. Det menar kommunens miljöinspektör och kräver bättring. Nu ska lokalerna städas varje dag i stället.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2023
Tolv kommunala skolor får städningen underkänd.
Tolv kommunala skolor får städningen underkänd.Foto: Mårten Svemark/Janerik Henriksson/TT

Det är tolv kommunala skolor som får backning.

I ett föreläggande kräver samhällsbyggnadsnämnden bättring. Under våren har miljöavdelningen haft tillsyn på samtliga kommunala och privata skolor i kommunen – och de är inte nöja.

Annons

Där får de veta att städningen försämrats på de kommunala skolorna genom åren. Det är svårt för lokalvårdarna att städa tillräckligt – eftersom kommunen bara upphandlat städning varannan dag, konstaterar miljöinspektören.

Särskilt illa är städningen på skolor med många elever. Golv och mattor var tydligt ostädade och det fanns damm och partiklar. Men även toaletter, entréer soffor, gymparedskap och slöjdsalar var skitiga.

På många fritidsavdelningar fanns många mattor, med otillräckliga städrutiner. Textila mattor ska generellt sett undvikas i skolor och förskolor, menar inspektören, eftersom de samlar damm och kan få barn med astma och allergier att må sämre.

De privata skolor som granskats i samma veva klarade sig utan förelägganden.

Svenjohan Davidson, kommunens skolchef.
Svenjohan Davidson, kommunens skolchef.Foto: Sara Berntsson

Nu har kommunens skolchef Svenjohan Davidsson kommit in med en åtgärdsplan, där det bland annat lovas daglig städning.

Varför har städningen inte fungerat?

– Det finns flera orsaker till det. Det viktigaste för oss är att blicka framåt och jag uppfattar att tekniska serviceförvaltningen, som är vår entreprenör, har utfört städningen på ett sätt som de tyckt har varit fullgott. Men nu har vi fått reda på att vi inte riktigt levt upp till de myndighetskrav som finns, och då rättar vi till det, säger Svenjohan Davidsson.

Varför har ni tidigare valt att ha städning varannan dag?

– Utifrån de behov man såg och att man gjorde en bedömning att då höll vi tillräckligt rent. Men nu är det helt uppenbart att det inte har varit så.

Är det en pengafråga? Har ni valt varannan dag för att det är billigare?

Annons

– Det vågar jag inte svara på. Vi betalar för utförd städning. Det kommer inte från oss, att vi försökt pressa priset.

Svenjohan Davidsson beskriver det som att de betalar tekniska serviceförvaltningen för uppdraget att hålla rent och att det är tekniska som gjort en professionell bedömning av hur ofta olika ytor behöver städas för att uppnå det. Men nu är alltså skolan och entreprenören överens om att det krävs daglig städning.

Hur mycket dyrare det kommer bli vet Svenjohan Davidsson inte, han har i skrivande stund inte fått någon prislapp.

Fakta

Här är skolorna som får F

Samhällsbyggnadsnämnden kräver daglig städning på följande skolor:

Västervångskolan

Väståkraskolan

Sjöviksskolan

Smygeskolan

Klagstorps skola

Liljeskolan

Skegrie skola

Söderslättsgymnasiet

De vill också ha en åtgärdsplan för toalettstädning på Gylle resursskola, för städning av fritids på Kattebäckskolan och för städning av slöjdsalar på Serresjöskolan och Östra skolan.

Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons