Annons

Tog allergimedicin – fick blackout och misshandlade två

En man som på grund av ett getingstick åt allergimedicin fick en psykos och misshandlade två personer i en affär i Trelleborg. Nu, över två år senare, har han dömts.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2018
Betapred
BetapredFoto: Tomas Nyberg, Johan Nilsson/Scanpix

Det var i juli 2015 som mannen åt den kortisonbaserade allergimedicinen Betapred på grund av ett getingstick. Den aktuella dagen hade han tagit medicinen och följt med sin fru och svärfar till en affär för att handla. Sedan har mannen ingen minnesbild förrän flera timmar senare.

I matvaruaffären har mannen först attackerat en anställd med ett knytnävsslag mot ena ögat, till synes helt oprovocerat. Enligt vittnen ska mannen ha verkat mycket arg. När anställda sedan försökte lugna mannen och få ner honom på golvet har han slagit en annan anställd över tinningen och gått från platsen.

Annons

Dagen efter händelsen lades mannen in på Psykiatriska Intensivvårdsavdelningen på SUS i Malmö. Där fastställs det att mannen insjuknat i en kortisonutlöst psykos, vilket är en ovanlig men välkänd bieffekt från kortisonmedicinering.

Vidare har tingsrätten kommit fram till att det från händelsen till huvudförhandlingen gått knappt två och ett halvt år, vilket innebär en alltför sen lagföring. Straffvärdet för brotten uppges vara fängelse i minst två månader, men straffet sänks till två veckors fängelsestraff på grund av den sena lagföringen.

På grund av att mannen vid brottstillfället lidit av vad som kan klassas som en psykotisk störning döms inte fängelsestraff ut. Mannen döms istället till att betala 3 000 kronor i böter, samt 11 500 kronor med ränta i skadestånd till de två målsäganden.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons