Annons

Tog 15 000 från förening

Den kvinna som stått åtalad för förskingring mot en Söderslättsförening fälls av Ystads tingsrätt. "Fantastiskt skönt", säger föreningens nuvarande ordförande om domen.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kvinnan har varit ordförande och firmatecknare i den ideella föreningen. Under 2013 gjorde hon överföringar på totalt 29 000 kronor från föreningens bankkonto till sitt eget. Efter att en annan styrelsemedlem ifrågasatt överföringarna lämnade hon vissa verifikationer. Föreningen menar att endast knappt 6 000 kronor är godkända överföringar. Kvinnan själv har hela tiden nekat till brott och menar att pengarna använts till att betala föreningens utgifter.

Tingsrätten anser det bevisat att kvinnan totalt förskingrat 15 000 kronor. I domen skriver rätten bland annat att det är "slående hur svårt NN har haft för att redogöra för vad medlen använts till och hur betalningarna skett". Rätten ifrågasätter också metoden att först föra över pengar till sitt eget konto för att därefter ta ut kontanter för att betala olika utgifter.

Annons

Klubbens nuvarande ordförande är lättad över domen.

– Vi hoppas att föräldrarna i föreningen på nytt kan få förtroende för oss i styrelsen. Innan domen har vi inte velat gå ut med information, men nu kan vi berätta vad som hänt, säger han.

Kvinnan döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 2 500 kronor. Hon ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till föreningen.

Ordföranden hoppas att ett skadestånd kan hjälpa till att reparera föreningens ekonomi.

– För en ideell förening var det som försvann ett hårt slag.

Louise Löfgren
Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons