Annons

Toalettvite prövas i Kammarrätten

Det utdömda vitet mot Trelleborgs kommun på 200 000 kronor kommer att prövas av kammarrätten i Göteborg. Vitet utdömdes av länsrätten eftersom ombyggnaden av toaletterna på Smygehemmet inte uppfyller arbetsmiljökraven.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Toaletterna på Smygehemmet har varit en följetong i många år. Redan 1994 ställdes krav på fler handikapptoaletter eftersom vårdtyngden ökat markant på Smygehemmet. Allt fler boende behöver hjälp vid sina toalettbesök. En toalett per avdelning gjordes om till handikapptoalett, men det hjälpte inte. För att en toalett ska vara godkänd krävs 80 centimeter mellan vägg och toalettstol. Meningen var att de handikappanpassade toaletterna skulle användas till de patienter som behöver hjälp. Men efter hand som vårdtyngden ökat har behovet av handikapptoaletter ökat med den. Vid ett av dåvarande yrkesinspektionens uppföljningsbesök på Smygehemmet visade det sig att de gamla toaletterna användes av boende som behövde hjälp av två ur personalen. Därmed beslöt Yrkesinspektionsnämnden att begära hos länsrätten i Malmö att ett vite på 200 000 kronor skulle utdömas mot Trelleborgs kommun. Länsrätten gick på yrkesinspektionens linje. Trelleborgs kommun överklagade länsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg som nu alltså beslutet pröva ärendet. Arbetsmiljöinspektionen, som tidigare hette yrkesinspektionen, har en månad på sig att yttra sig över kommunens överklagande.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons