Annons

Tjuv som försökte köra på polis dömd

Efter en polisjakt, bland annat genom Dalabadets camping, försökte den 26-årige trelleborgaren köra på en polisman. Nu har han dömts av Ystads tingsrätt.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2018
Genrebild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var på natten mellan den 26 och 27 november förra året som polisen försökte stoppa en misstänkt narkotikapåverkad mopedist i närheten av Dalabadet. Men mopedisten vägrade stanna och i stället inleddes en polisjakt genom campingen och vidare ut mot Dalköpinge ängars naturreservat.

Där försökte en polisman ställa sig i vägen för mopedisten som då ska ha fortsatt köra rakt mot polisen. Denne lyckades dock kasta sig åt sidan och undvika att bli påkörd.

Annons

Till slut fick patrullen stopp på mannen som det visade sig körde en moped som stulits samma natt från en villa på Öringvägen i Gislövs läge. Där hade ett par haft inbrott och förutom mopeden stals bland annat en dator, en mopedhjälm och ett usb-minne. Gärningsmannen hade dessutom tagit sig in i en bil som stod parkerad utanför och stulit ett par betalkort.

Samma natt drabbades en boende på Majnyckelvägen av inbrott i ett förråd där det stals tre flaskor alkohol samt en väska.

Mannen som polisen stoppade, en 26-årig trelleborgare, visade sig vara påverkad av amfetamin och hade en del av det som stulits tidigare under natten med sig i en ryggsäck.

Efter polisingripandet ska 26-åringen även ha hotat en kollega till den polisman som han försökte köra på.

Mannen greps och satt sedan anhållen under knappt två dygn. Redan ett par dagar senare stoppades han på nytt av polisen. Denna gång i en stulen bil. Efter detta häktades han.Han har erkänt att han körde den stulna bilen men hävdade att den redan var tjuvkopplad när han tog den. Den uppgiften menade dock tingsrätten inte var särskilt sannolik.

Nu har 26-åringen dömts för sammanlagt nio brott. Förutom för flera stölder och försök till våld mot tjänsteman har han dömts för grov olovlig körning då han saknar körkort. Samt för rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen då han vid ett tillfälle påträffats med kniv på allmän plats i Malmö.

Tingsrätten menade att mannens brott motsvarade ett års fängelse. Men i stället för fängelse dömdes 26-åringen till skyddstillsyn med krav på att han ska få vård och behandling för sitt missbruk.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons