Annons

Tjugo gravstenar vräktes omkull

Tjugo gravstenar ligger omkullvräkta på Norra Kyrkogården. Vid två tillfällen före påsk vandaliserades kyrkogården genom att stenar drogs eller sparkades omkull.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2007
En del stenar hade vräkts omkull. Äldre gravstenar är inte lika fast förankrade i marken som de nyare. Bild: Claes Nyberg
En del stenar hade vräkts omkull. Äldre gravstenar är inte lika fast förankrade i marken som de nyare. Bild: Claes NybergFoto: 

– Det var rätt katastrofalt före en stor helg, säger Pål Reijer, kyrkogårdschef.

Personalen håller på att ringa runt till gravrättsinnehavare som drabbats. Anhöriga som blivit informerade om skadegörelsen har känt sig skymfade. De som ligger i gravarna är försvarslösa.

Annons

– Det går in i folk, säger Pål Reijer och pekar mot sitt eget hjärta.

De tjugo välta gravstenarna ligger längs ett stråk genom Norra Kyrkogården men det finns inget mönster i vilka stenar som välts omkull, utan det verkar mera ha skett på måfå. En del har välts bakåt genom tujahäcken, andra har dragits omkull och ligger ute i gravplatsen.

– Det har skett vid två tillfällen, säger Pål Reijer. Dels mellan den 2 och 3 april och dels mellan den 4 och 5 april. Troligen har det skett på natten.

En ordinär gravsten kan väga upp emot 350 kilo. Moderna gravstenar befinner sig till en tredjedel under mark enligt regler som kommit efter att kyrkogårdsvandaliseringar blivit vanligare. Äldre stenar är inte lika djupt förankrade. Vandaliseringen har polisanmälts eftersom det är ett försäkringsvillkor. Pål Reijer uppskattar att det kommer att kosta mellan 100000 och 150000 kronor att återställa de skadade gravstenarna och arbetet kommer att ta omkring tre veckor. – Det är inte bara att resa stenarna upp, säger han. De måste monteras på plats också.

På en av de omkullvräkta stenarna syns ett tydligt skoavtryck. Åtminstone den stenen har sparkats omkull. Gravstenarna ligger fortfarande där de fallit. Därför vet Pål Reijer fortfarande inte om några av stenarna fått allvarligare skador. I värsta fall kan det bli så att en sten måste ersättas av en ny.

De stenar som fallit bakåt har i allmänhet krossat häcken bakom. Där kommer plantorna att behöva bytas ut.

– Vi håller på att ta in prisuppgifter nu så att vi kan återställa gravarna så snart som möjligt, säger Pål Reijer.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

Annons

Bildtext:

Kyrkogårdschef vid en av de omkullvräkta gravstenarna.

– De anhöriga känner sig skymfade, säger han.

Bild: Claes Nyberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons