Annons
Bloggosfären svämmar över av dem. Unga tjejer som kavlar ut sina fantastiska liv och samtidigt passar på att berätta hur du ska se ut, vad du ska gilla och vad du ska göra. I Trelleborg föddes en motreaktion.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2011
Anna Svärd och Nelly Fritz är båda 15 år, en ålder där mycket handlar om att vara rätt och populär, tycker de. "Bloggarna har gått över gränsen, som Kissie som uppmanar andra att plastikoperera sig", säger Nelly Fritz. Nu startar de en egen blogg för att stärka tjejer.
Anna Svärd och Nelly Fritz är båda 15 år, en ålder där mycket handlar om att vara rätt och populär, tycker de. "Bloggarna har gått över gränsen, som Kissie som uppmanar andra att plastikoperera sig", säger Nelly Fritz. Nu startar de en egen blogg för att stärka tjejer.Foto: Julia Lindemalm
Foto: Julia Lindemalm

– Jag tycker att det har blivit alldeles för mycket stora bloggerskor som skriver om att de bantar, att de äter barnmat och gör allt för att de ska bli smala. Majoriteten av de som läser det är ju typ tolv år, klart att de tänker: det är väl inte så konstigt att göra sånt, det är väl normalt.

Det säger Anna Svärd. Hon och Nelly Fritz är 15 år och bor i Trelleborg. De tänker starta en blogg för alla som vill vara sig själva och duga som de är, men som inte vågar.

Annons

– För två år sen när jag var i min fjortisperiod, då ljög jag också. Jag sket i skolan och var ute med killar istället. Det var inte coolt att gå sin egen väg, då ville man vara en i gänget. Men det gick ju inte, för när jag såg hur besvikna mina föräldrar blev kunde jag inte göra det. Jag insåg att man ska vara sig själv, det kommer man längst på, säger Nelly Fritz.

Hur kommer man på att det viktigaste är att vara sig själv? Det är ändå ganska svårt.

– När man gör fel saker eller umgås med fel folk så hittar man en gräns där man tänker efter: detta känns inte är rätt, säger Anna Svärd.

– Och att se ens föräldrar så besvikna, det sårar jättemycket. Det är det som också får en att vakna upp, säger Nelly Fritz.

De får hjälp av Annas storebror att bygga upp bloggen som är tänkt att vara en plats där andra unga kan känna igen sig utan prestationsångest och kroppsfixering. För någon ny Kissie, Blondinbella eller Paow tänker de inte bli.

– Nu finns det inget annat att läsa, de mindre bloggarna skriver också bara sådant. Att jag var i stan, köpte det och det och så fikade jag på Espresso house. Jag tror de tänker: om jag skriver likadant blir jag också känd. Men man ska ju inte bli känd för att man är som alla andra, man ska skaffa sig en egen stil, säger Anna Svärd.

Anna och Nelly återkommer ofta till att våga vara sig själv i en värld där alla runtomkring kräver att du ska passa in i ett mönster. Kraven att vara smal, alltid fixad, gilla att dricka alkohol och festa, vara populär, men inte ha strulat för många med killar. Rykten om tjejer sprids snabbt och ofta, många är påhittade.

– Vi vill få folk att inte tänka så. För att vi faktiskt också har tänkt så under en period, och trodde att vi var någonting då. Men vi har insett nu att man är ingenting förrän man är sig själv, säger Nelly Fritz.

Varför kan inte tjejer hålla ihop?

– Jag vet faktiskt inte. Folk är osäkra på sig själva. Jag tror det blir bättre på gymnasiet, bara för ett halvår sedan hade jag tyckt det var värre om någon hade sagt att jag var tjock eller ful. Nu hade jag tagit mer illa upp om någon hade sagt att jag var taskig, säger Anna Svärd.

Annons

De vill att bloggen ska vara en fristad. Precis som de har varit för varandra.

– Det är så skönt att inte behöva springa runt och vara modig hela tiden. Att veta vem man kan lita på och vem man kan prata om allt med, säger Anna Svärd.

Ossian Sandin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons