"Tjänstemännens ansvar att se vad som behövs"
När kriser anses så omfattande att varje nämnd inte kan agera för sig kan en särskild krisnämnd tillsättas med utökade befogenheter. De senaste dagarnas snösmältning och de följande översvämningarna har däremot inte ansetts så omfattande att kommunen gjort detta.
– Det är inte en sådan situation att vi behövt gå över till full krisberedskap, säger Ulf Bingsgård.
En krisgrupp har haft sammanträden varje dag sedan i söndags och kommunledningen har deltagit för att fatta beslut om eventuella extra åtgärder som kommunen kunnat genomföra gentemot de drabbade. Det enda sådant beslut som Ulf Bingsgård fattat sedan i söndags har varit om kommunen skulle dela ut gratis sand och sandsäckar till dem som behövt valla in sina hus eller om man ska ta betalt för det.
Varför har det inte gjorts mer än så? – Det är den enda frågan som har lyfts. Man måste höra av sig från respektive nämnds område om man behöver något. Det är tjänstemännens ansvar att se vad som behövs, säger Ulf Bingsgård.
Fastighetsägare har känt sig maktlösa när de inte fått någon hjälp av kommunen. Ska man räkna med att stå utan hjälp när fastigheten översvämmas? – Det görs alltid individuella bedömningar. Men det är inte första gången det inträffar. Det har funnits förutsättningar att påbörja förberedelser tidigare. Man måste också se vad man själv kan göra och kontakta sitt försäkringsbolag, säger Ulf Bingsgård.
Har kommunen gjort allt man kunnat under översvämningarna? – Det är svårt att säga när man är mitt uppe i det. Det är alltid en diskussion och den får vi ta efteråt och se om något kan göras annorlunda nästa gång.
VA-chefen Lars Thysell menar att han inom sitt verksamhetsområde inte har några möjligheter att göra mer än vad man redan gjort för att underlätta situationen på Söderslätt.
– Vi har försökt att lätta på trycket nedströms i åarna och sett till att pumpa bort vatten. Nu är marköversvämningarna på tillbakagång. Nivån i flera vattendrag har sjunkit med en decimeter på ett dygn. Men havet står fortfarande högt, cirka 60 centimeter över normalnivån. Det gör att det är svårt att få undan vattnet i kulvertarna som kan vara fulla en kilometer upp på land, säger Lars Thysell.
Han är trött på de senaste dagarnas skarpa kritik från många fastighetsägare som han menar i många fall beror på okunskap.
– Det är synd om de som drabbas, det är det. Men de måste veta att de har ett eget ansvar också. Markvatten får inte komma in i avloppen. Våra VA-system i byarna blir dränkta och kan inte hantera allt vatten. Inte heller reningsverken kan ta hand om allt vatten, säger Lars Thysell.
Eftersom kommunen inte har något ansvar för så kallat markvatten på landsbygden har de dessutom svårt att sätta in åtgärder. Istället är det de enskilda fastighetsägarna tillsammans med i vissa fall så kallade dikningsföretag som är skyldiga att se till att regn- och smältvatten inte orsakar skador.
Tips på länkar med mer information:
Krisinformation.se
Dinsakerhet.se
Trelleborgs kommuns pdf "Att drabbas av översvämning"