Tio månaders fängelse för kvinnans tre månaders helvete

Den 22-årige Malmöbon dömdes till tio månaders fängelse för sju olika åtalspunkter, samtliga mot samma unga kvinna. I tre månader gjorde han livet olidligt för kvinnan.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2006

Både i polisförhör och inför tingsrätten nekade 22-åringen till alla brott. Allt han gjort hade han gjort av omsorg för den unga kvinnan.

De träffades i våras, sedan kvinnans förhållande med en annan man tagit slut. De hade ett barn tillsammans. Mannen bodde kvar hemma hos sina föräldrar i Malmö men han besökte henne i lägenheten i Trelleborg. Vid något tillfälle under våren/försommaren hade han tagit en nyckel till kvinnans lägenhet och vägrat lämna tillbaka den.

Det dröjde inte länge förrän han började anklaga kvinnan för att vara otrogen med sin tidigare pojkvän. Den 22 juni tog han sig in i lägenheten och satte en kniv mot kvinnans hals för att få henne att erkänna otroheten. Han slog henne och hotade henne för att hon inte skulle anmäla händelsen. Först en och en halv månad senare vågade hon göra polisanmälan. Mannen förnekade allt. Han hävdade att han gjort slut med henne och att hon mer eller mindre förföljt honom för att han skulle ta tillbaka henne. Enligt sin egen version hade han bara åkt till hennes lägenhet av omtanke och för att förklara varför han inte kunde förlåta henne.

En månad senare sköt han kvinnan med en kolsyrepistol på låret och hotade att döda hennes före detta. Kvinnan skrämdes att fly hem till sina föräldrar. Hon vågade inte bo i lägenheten under en månad.

22-åringen hade också lagt beslag på kvinnans bankomatkort. Efter en örfil lämnade kvinnan ut sin kod. Mannen förklarade att han skulle ta hand om hennes ekonomi eftersom hon själv inte klarade av det. Men han tömde hennes konto på 16800 kronor. Inför tingsrätten påstod han att kvinnan köpt möbler för pengarna och att han själv inte rört dem. Men vittnen kunde berätta var och när hon köpt möblerna.

Medan kvinnan gömde sig i skräck för mannen tog han sig in i hennes lägenhet och stal en digitalkamera, DVD-spelaren, bandspelaren och mobiltelefonen.

Kvinnan har drabbats hårt av mannen våld och kontrollbehov. Hon går fortfarande i terapi. Förutom fängelsestraffet ska mannen betala 75000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.