Annons

Tio av tolv har fått jobb genom projektet

I Trelleborgsmodellen är målet att gå från långtidsarbetslös till anställd via utbildning på en arbetsplats. När modellen nu utvärderas i halvtid har tio av tolv deltagare nått det målet.
Trelleborg • Publicerad 9 september 2010

Enligt utvärderingen har åtta av deltagarna fått provanställningar på Ugglarps slakteri, ytterligare två har provanställts på Jocå teknik.

Det är också på de två arbetsplatserna som deltagarna har fått tre månaders utbildning från och med mars 2010. Innan dess fick alla försörjningsstöd. Något som är en förutsättning för att delta i Trelleborgsmodellen.

Annons

– De får försörjningsstöd under utbildningen och vi står också för arbetsgivarens merkostnader. Från början var de tolv men två kunde inte fullfölja utbildning på grund av hälsoskäl säger Fredrik Andersson, rekryteringssamordnare på arbete och försörjning.

I oktober kommer nya deltagare att börja sina utbildningar i Trelleborgsmodellen, tio på Ugglarps slakteri och en på Jocå teknik. Senare kommer ytterligare två företag att ansluta sig till modellen.

– Går allt som vi har tänkt oss kommer cirka 30 personer att ha deltagit i Trelleborgsmodellen fram till årsskiftet, säger Fredrik Andersson.

En viktig del av projektet handlar om krav, både på företagen och deltagarna. Den som utbildas på en arbetsplats ska följa arbetstider och rutiner. Företaget måste i sin tur kunna peka på att de har behov av arbetskraft.

– Vi kan inte tvinga ett företag att anställa någon. Men de ska visa att de har ett anställningsbehov. Deltagarna ska jobba på samma tider som den ordinarie personalen.

– Och det är inte så lätt att gå upp klockan sex om man aldrig haft ett jobb. Det måste man tänka på. Men det har faktiskt gått över förväntan, säger Fredrik Andersson.

Projektet pågår fram till årsskiftet. Kostnaden ligger på strax under 1,5 miljoner kronor, men enligt Fredrik Andersson kommer satsningen att gå med vinst.

– Om 30 personer går igenom utbildningen under året och sen får jobb är den absolut lönsam. Den som får jobb betalar skatt och behöver inte försörjningsstöd, säger Fredrik Andersson.

Men framtiden för Trelleborgsmodellen är osäker. Pengarna till projektet rullade in genom extra statsbidrag under slutet på 2009. För 2011 finns inga sådana ekonomiska garantier.

– Det handlar om politiska beslut. Jag hoppas naturligtvis att vi kan fortsätta som vi gjort tidigare. Resultaten är väldigt goda, säger Fredrik Andersson.

Annons

Är det något som ni borde ha gjort annorlunda i Trelleborgsmodellen?

– Vi behöver smörja processen för att utbildningens olika moment ska rulla lättare. Små problem blir lätt stora problem på en arbetsplats, det har vi lärt oss med tiden. Att undvika det är avgörande för att allt ska fungera och att deltagarna ska få jobb, säger Fredrik Andersson.

INTERNAL INTERNAL
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons