Tio år gammal film chockar ännu

Elever på gymnasiet blev tagna av filmen På tiondelen av en sekund – trots att den har tio år på nacken.
– Jag tror att man måste chockas, säger Dick Hylkén.
Trelleborg • Publicerad 29 oktober 2010
Efter att filmen om en dödsolycka orsakad av en rattfylla visats fick eleverna diskutera ämnet.
Efter att filmen om en dödsolycka orsakad av en rattfylla visats fick eleverna diskutera ämnet.Foto: 

Tillsammans med klasskompisarna i SP08C har han under några veckor arbetat med ett projekt som ska stoppa ungdomar från att köra bil onyktra. Klassen har fått titta på filmen På tiondelen av en sekund som handlar om en fiktiv dödsolycka. De har sedan förberett en temadag för ettorna och tvåorna på samhällsprogrammet.

– Det sker nog rätt så många rattfyllor bland ungdomar i Trelleborg. Typ korta sträckor när man kör från festen och hem. Men mentaliteten är att det är ganska pinsamt. Det är inget man skryter om, säger Dick Hylkén.

Han hade själv inte sett filmen innan klassen började med projektet och blev tagen av den. Han tror att ettorna och tvåorna reagerade likadant.

– Det var ett par som började gråta. Jag tror inte de förstod att den skulle vara så hemsk, säger Dick Hylkén.

Även om många tog illa vid sig tror han ändå att lite skrämselteknik är nödvändig.

– Jag tror att man måste chockas. Man är så van vid att höra om olyckor på tv och ändå från barnsben får man höra att man inte ska dricka och köra, säger Dick Hylkén.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.