Annons

Tingsrättens framtid utreds

Framtiden för tingsrätten i Trelleborg kommer att utredas. Det står nu klart sedan Domstolsverket i ett brev till regeringen aviserat att någon ny lagman i Trelleborg inte kommer att utses.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2003

I oktober går den nuvarande lagmannen och domstolschefen Björn Svartbeck i pension och då tar Domstolsverket tillfället i akt att se över organisationen. Som Allehanda tidigare har skrivit är det ett beslut som väckt starka protester. Tidigare i sommar har Trelleborgs tingsrätt i ett brev till Domstolsverket krävt att lagmanstjänsten utlyses och tillsätts omedelbart. Trelleborgs kommun har pläderat för att bevara tingsrätten som en egen enhet och riksdagsledamot Catherine Persson (s) har i riksdagen krävt justitieminister Thomas Bodström på svar om tingsrättens framtid. Men Domstolsverket står fast vid sin linje. - Vi har ett uppdrag att göra en översyn i hela Sverige. Det måste vi naturligtvis göra även om jag har förståelse för de synpunkter som framförts från Trelleborg. Men vi måste se till helheten. Vi tror på större enheter, säger Ann Härelind, ekonomichef på Domstolsverket. Hon vill i dagsläget inte diskutera vilka lösningar som är tänkbara men möjligheterna är begränsade: Trelleborgs tingsrätt kan bli en underavdelning till en annan tingsrätt, den kan flyttas till Malmö eller Ystad, eller den kan delas mellan de två större tingsrätterna. Enligt Ann Härelind är det inte i första hand de ekonomiska vinsterna med att slå samman mindre tingsrätter som är det intressanta för Domstolsverket. - Huvudskälet är att mindre domstolar är sårbara vid semester och sjukdom. Med större enheter får personalen möjlighet att specialisera sig och tid till semester och kompetensutveckling, säger hon. Ann Härelind bedömer att utredningen kommer att vara klar någon gång efter nyår. Fram tills dess måste ledarskapet i Trelleborg lösas genom någon form av vikarielösning. - Någon måste vara chef, självklart är det så, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons