Annons

Tingsrätten tvingas ta om mål

Hovrätten i Malmö ger bakläxa åt tingsrätten i Trelleborg. Detta med anledning av att åklagaren och den dömde i ett överklagat mål tolkat domen olika. Inte heller hovrätten har kunnat göra en entydig tolkning av domen.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2003

Hovrätten beslutade i samband med att man skulle hålla huvudförhandling i målet att tingsrättens dom skulle förklaras ogiltig och att hela ärendet skulle gå tillbaka till tingsrätten. Tingsrätten måste nu börja om och kalla till en ny rättegång med en annan domare. Det innebär att utslaget i domen kan bli annorlunda nästa gång. Enligt rådmannen Margaretha Linde-Malmberg i Trelleborgs tingsrätt är det ovanligt att hovrätten återförvisar mål till tingsrätten. För hennes del är det första gången det händer. - Man fortsätter där man var innan domen och sätter ut en nu huvudförhandling, säger hon. Fallet gäller en trelleborgare i 30-årsåldern som i september förra året dömdes till sex månaders fängelse för grov fridskränkning efter att ha kränkt och misshandlat sin sambos son vid flera tillfällen. Enligt mannens tolkning av domen har tingsrätten endast bifallit en del av åtalet. Han har också framfört att domen är så oklar att den inte kan ligga till grund för en process i hovrätten. Åklagaren å sin sida har tolkat domen som om tingsrätten har bifallit hela åtalet, förutom en liten justering av gärningsbeskrivningen. När det gäller brottet grov fridskränkning, som mannen dömts för, är ett villkor för brottsrubriceringen att det handlar om en kränkning som har skett vid upprepade tillfällen. Eftersom det av tingsrättens dom inte framgår om mannen dömts för flera olika fall av kränkande behandling av pojken menar alltså hovrätten att hela processen i tingsrätten måste tas om. - Hovrätten finner mot denna bakgrund att det inte kan anses framgå av domen hur tingsrätten har dömt i saken, skriver hovrätten i sitt beslut. Det var mannen som till en början överklagade ärendet till hovrätten och därefter gjorde åklagaren ett så kallad anslutningsöverklagande.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons