Annons

Tingsrätten i Trelleborg kan vara hotad.

- Tingsrättens framtida existens ska utredas, säger rådman Claes Magnusson vid Trelleborgs tingsrätt. Antingen kan tingsrätten bli kvar som i dag, den kan bli underavdelning till en annan tingsrätt eller flyttas till Malmö eller Ystad eller delas mellan de båda.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2003

Lagmannen Björn Svartbeck har undertecknat ett brev från tingsrätten till Domstolsverket angående planerna på en utredning. Enligt brevet planerar Domstolsverket att begära att justitiedepartementet utreder hur tingsrätten ska organiseras i framtiden. "Tingsrätten anser att någon sådan utredning ej är erforderlig. Trelleborgs tingsrätt är en väl fungerande domstol, som bör vara kvar i oförändrat skick" skriver han i brevet, som även gått till Trelleborgs kommun och justitiedepartementet. Bakgrunden till att en utredning kommit på tal är att lagmannen Björn Svartbeck går i pension i höst, men att tjänsten inte annonserats ut. - När jag hade kontakt med Domstolsverket fick jag reda på att det var en utredning på gång, berättar Claes Magnusson. Och vi menar att vi måste reagera och skickade därför iväg vårt brev. Tingsrätten i Trelleborg kräver i brevet att tjänsten som lagman utlyses och tillsätts omedelbart. I vart fall menar tingsrätten att tjänsten ska tillsättas med ett långtidsvikariat. - Vi har redan blivit av med en rådmanstjänst, säger Claes Magnusson. Ytterligare nerdragning skulle, enligt tingsrättens brev, vara förödande för hur lång tid det skulle ta för målen att komma upp i tingsrätten. - Vi har många komplicerade civilmål, säger Claes Magnusson. De tar ofta lång tid att avgöra och kräver stor arbetsinsats. Att brevet också skickas till Trelleborgs kommun är ett sätt för tingsrätten att få politikerna i kommunen att agera. - Det handlar ju dels om arbetstillfällen i Trelleborg, dels om tingsrätten som viktig samhällsfunktion. Det behöver ju inte handla om brott för att man har med tingsrätten att göra, säger Claes Magnusson.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons