Annons

Tingsrätten i riksdagsdebatt

Under en debatt i riksdagen på fredagen togs frågan om den framtida organisationen för tingsrätterna i Sverige upp. Bland exemplen nämndes Trelleborgs tingsrätt. Men inget av det som justitieministern sade kan tolkas som att man tänker bromsa planerna på lägga ned fler tingsrätter.
Trelleborg • Publicerad 12 mars 2004

Det är inte ekonomiska vinster som ligger bakom förslaget. Det poängterade justitieminister Thomas Bodström (s). Han hävdade att avsikten är att förbättra kvaliteten. - Det handlar om att försöka få en så bra verksamhet som möjligt. Det är någonting som vi är skyldiga medborgarna, sade Thomas Bodström som menade att man ibland måste välja mellan närhet eller kvalitet när det gäller de svenska tingsrätterna. Riksdagsledamoten Ulf Nilsson (fp) från Lund, som nyligen besökt tingsrätten i Trelleborg, påpekade att den är välfungerande och att inte ett enda mål ställts in inom överskådlig tid på grund av att domaren varit frånvarande. Han sade också att han under besöket i Trelleborg ställt frågor om rekryteringen och då fått till svar att man under de senaste 10-15 åren haft tillräckligt med bra och kompetenta sökande till utlysta tjänster. - Jag tycker att justitieministern borde hitta bättre argument för att störst alltid är bäst. Jag tror inte på det, sade Ulf Nilsson som också bad Thomas Bodström att återkomma med statistik som tyder på att man misslyckats med att klara av förhandlingar på de små tingsrätterna på grund av sjukdom. Bakgrunden till debatten var en fråga från kristdemokraternas ledamot Ragnwi Marcelind till justitieministern Thomas Bodström. Ragnwi Marcelind ville veta om det finns några planer på att presentera en heltäckande bild av den framtida tingsrättsorganisationen i hela landet för riksdagen. Hittills har varje region diskuterats separat i riksdagen. Men Thomas Bodström menade att man i varje region måste göra en bedömning om vad som är viktigast, närheten eller kvaliteten. Enligt Ragnwi Marcelind har antalet tingsrätter minskat från 92 stycken år 2000 till 72 år 2002 och domstolsverket har i en promemoria förordat att det ska minskas ytterligare och bli 37.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons