Annons

Tingsrätten avgör om gripande var jäv

Får en polisman själv gripa den som misstänks ha misshandlat polisens egen son? Det ska tingsrätten i Trelleborg ta ställning till efter tisdagens rättegång mot en åtalad trelleborgspolis.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2005

Gjorde polismannen rätt som grep en 16-åring som skulle ha misshandlat polismannens son? Det, och om polismannen vid gripandet använde för mycket våld, ska tingsrätten nu ta ställning till.

Att gripandet däremot inte var olaga tvång eller olaga frihetsberövande (vilket polismannen även åtalats för) fastslogs redan under rättegången.

Annons

– Hur X (polisens namn, reds anm) själv har uppfattat sitt ingripande har stor betydelse. Och han har uppfattat det som att han trätt i tjänst och var oförhindrad att ingripa. Därför ligger tjänstefel närmast. För de andra brotten finns det inte det uppsåt som krävs, sade åklagaren i sin slutplädering, trots att det var han som åtalat polismannen för just olaga tvång alternativt olaga frihetsberövande. Åklagaren hävdade däremot att det fanns en jävssituation eftersom polismannen ingrep i ett ärende som rörde den egna sonen och att det därför var tjänstefel av polisen att gripa 16-åringen. Dessutom, menade åklagaren, användes onödigt mycket våld.

Polismannens försvarare, advokaten Per-Håkan Skoog, menade å andra sidan att det inte handlade om något överdrivet våld. Ett bevis för det skulle vara att den 16-årige pojken inte kunnat visa upp några skador efter händelsen. Advokaten menade också att flera av de vittnen som hördes i rätten och sade sig ha sett misshandeln inte talade sanning.

I stora drag var dock både 16-åringen, vittnena och den tilltalade polismannen överens om händelsen den 2 februari förra året.

Polismannens son ska då ha ringt upp honom och berättat att han just blivit misshandlad av 16-åringen och en kamrat till honom. Polismannen, som ännu inte börjat sitt arbetspass, åker till sonens skola. När han kommer dit befinner sig 16-åringen och hans kamrat vid en närliggande butik. Polismannen försöker få en polispatrull att komma dit och gripa dem men eftersom det tycks dröja så bestämmer sig polismannen själv för att gripa dem. Inne i butiken brottar han sedan ner 16-åringen och leder honom med polisgrepp till skolan. Vad som egentligen hände vid skolan råder det delade meningar om. Enligt 16-åringen dunkade polismannen hans huvud i en tegelvägg. Polismannen själv å andra sidan sade att han visserligen tryckte 16-åringen mot väggen men att han släppte efter kort stund och sade åt honom att stå kvar.

Dom i målet kommer att meddelas tidigast om två veckor.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.seatt

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons