Annons

Tingshuset byggs om av ordförandens son

Kulturnämndens ordförande Rolf Persson (SPI) har varit drivande i planerna på att bygga om tingshuset till museum. Nu visar det sig att hans egen sons bolag fått uppdraget att genomföra ombyggnaden.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2009
När tingshuset ska bli museum sköts ombyggnaden av sonen till kulturnämndens ordförande. Foto: Tomas Nyberg / Arkiv
När tingshuset ska bli museum sköts ombyggnaden av sonen till kulturnämndens ordförande. Foto: Tomas Nyberg / ArkivFoto: 

– Jag tänkte inte i de banorna alls att det skulle kunna vara kontroversiellt att min far är ordförande i kulturnämnden, säger Staffan Persson på Sawi Byggnads AB som vann upphandlingen om ombyggnaden av tingshuset.

Staffan Persson menar att alla bolag som lämnat in anbud haft samma förutsättningar.

Annons

– Vi har ju alla tillgång till samma material från fastighetskontoret, säger han.

Själva upphandlingen sköttes av fastighetsförvaltningen.

– Kulturnämndens personal var med och tog fram underlag för ombyggnaden, berättar Stellan Linsjö på fastighetskontoret, som skötte upphandlingen av ombyggnaden. Men från och med att vi skickade ut anbuden till antagandet var kulturnämnden inte inblandad alls.

Enligt kommunallagen är det jäv om någon förtroendevald deltar i handläggningen av ett ärende som rör en nära släkting, som till exempel en son. Rolf Persson har dock inte varit med i handläggningen av själva anbudsförfarandet som skötts av fastighetskontoret.

– En del av personalen på kulturförvaltningen har varit med och tagit fram underlag för ombyggnaden, men jag har själv inte haft någon kunskap om de delarna, säger Rolf Persson.

Rolf Persson kan inte se några problem med att hans son lämnat in anbud och fått uppdraget att bygga om tingshuset.

– Jag har inte haft en susning om hur upphandlingen har gått till. Den har fastighetskontoret skött helt själv.

Kommunjuristen Jonas Rosenkvist menar att det ser ut som om upphandlingen gått rätt till.

– Någon form av jäv från kommunen sida kan jag inte se, säger han. Jag vill inte ha några synpunkter på hur företagen ska agera. Det får de själva avgöra.

Sammanlagt kom det in åtta anbud på ombyggnaden.

Annons

– En starkt bidragande orsak till att Sawi fick uppdraget var att man var billigast. Deras anbud låg nio procent under det närmast högre, säger Stellan Linsjö.

Sawis anbud låg på 6,35 miljoner kronor. Med uppskattade extrakostnader tros slutsumman hamna på cirka 7,2 miljoner kronor.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons