Annons

Tinget utan stöd från Domstolsverket

Tingsrätten i Trelleborg får inget stöd för sin fortsatta existens från Domstolsverket. Domstolsverkets preliminära förslag till en ny tingsrättsorganisation innebär att tingsrätten i Trelleborg läggs ner.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2004

- Det är tungt för personalen. Det här har pågått länge nu och det lägger sordin på stämningen. Men vi försöker hålla modet uppe och kämpa på, säger rådman Claes Magnusson vid Trelleborgs tingsrätt. Sedan Domstolsverket granskat remisssvaren om den framtida organisationen av tingsrätterna i Skåne har ett förslag nu utarbetats. Det rör sig om ett preliminärt förslag och ärendet är fortfarande under beredning. Men Domstolsverkets inställning väger tungt när regeringen och därefter riksdagen skall fatta beslut om den nya organisationen. - Vår interna arbetsgrupp var helt enig om Ystadsalternativet. Mer kan jag inte säga innan MBL-förhandlingarna har genomförts med berörda fackföreningar. Detta sker på tisdag, berättar Domstolsverkets informationschef Peder Johnsson. När Allehanda kontaktar personalen på Trelleborgs tingsrätt för en kommentar visar det sig att de inte fått den information som kollegerna på tingsrätten i Ystad fick under onsdagsmorgonen. -Det var ett originellt sätt att få reda på det. Naturligtvis skulle vi haft en kopia men Domstolsverket räknar väl inte med oss längre, säger Claes Magnusson. När Claes Magnusson genom Allehandas försorg har försetts med ett exemplar av det preliminära förslaget är han inte förvånad över innehållet. - Det är ingen trevlig läsning men samtidigt kommer det inte som någon överraskning, säger Claes Magnusson. Redan i Domstolsverkets första rapport förordades att Ystads tingsrätt skulle vara kvar istället för Trelleborgs. Det man nu tagit ställning till i praktiken är om Ystad ska få vara kvar eller om det i framtiden bara ska finnas fyra tingsrätter i Skåne. Det skulle i så fall innebära att Trelleborgs domsaga överförs till Malmö. Men i det preliminära förslaget föredrar Domstolsverket en organisation i Skåne med fem tingsrätter och därmed kommer Trelleborgs tingsrätt att läggas ner och Trelleborgs kommun ska tillsammans med Svedala höra till Ystads domsaga. Vellinge kommun ska höra till tingsrätten i Malmö. Tillgängligheten för medborgarna, samordning med övriga rättsväsendet och stöd från andra remissinstanser är de argument som Domstolsverket lutar sig mot. Claes Magnusson tycker inte att Domstolsverkets argumentation är övertygande. - Man går till exempel inte in på konsekvenserna av alla transporter av häktade mellan Trelleborg och Ystad. Det hoppar man över, säger Claes Magnusson. Domstolsverket anser att omorganisationen preliminärt bör kunna genomföras till den 1 januari 2006 men att man måste ta hänsyn till de ombyggnationer som måste göras vid tingsrätten i Ystad.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons