Annons

Tina tuffast av alla testare

Bang! Tjoff! Smock! Slagen och sparkarna sitter som gjutna. Vice ordförande i kommunstyrelsen, Tina Järvenpää (FP), har oanade kunskaper. Efter att ha tränat karate i ett antal år i ungdomen visar hon att takterna sitter i när hon testar taekwondo tillsammans med Chakir Chelbat från Trelleborg taekwondo-klubb.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2012
Meningsmotståndare i politiken kanske tänker sig för en extra gång innan de börjar en het diskussion med Tina Järvenpää (FP) efter att hon testat taekwondo med Chakir Chelbat från Trelleborgs taekwondo-klubb. Foto: Claes Nyberg
Meningsmotståndare i politiken kanske tänker sig för en extra gång innan de börjar en het diskussion med Tina Järvenpää (FP) efter att hon testat taekwondo med Chakir Chelbat från Trelleborgs taekwondo-klubb. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg
En imponerad Chakir Chelbat ser Tina Järvenpää sparka både högt och hårt.
En imponerad Chakir Chelbat ser Tina Järvenpää sparka både högt och hårt.Foto: Claes Nyberg

– Hon har talang, säger en imponerad Chakir Chelbat, som inte väntat sig att få se en så pass fullfjädrad kampsportare när han låter en politiker pröva hans sport. Hon har redan baskunskaperna och när vi prövade lite mer avancerade saker så lärde hon sig dem snabbt.

Det skiljer dock en del mellan karate och taekwondo, bland annat fotställningen.

Annons

– Man har fötterna närmare varandra i taekwondo och tar mindre och snabbare steg, förklarar Chakir Chelbat.

– Jag vill gärna gå djupare ner och stå med bredare mellanrum mellan fötterna, det sitter i sedan karateträningen, säger Tina Järvenpää.

Det var några år sedan hon tränade karate, men Tina Järvenpää är dock mycket vältränad även nu.

– Jag tränar ungefär fyra gånger i veckan, leder aerobics bland annat, säger hon. Men det är bara lite boxningsrörelser i en form av träning jag sysslar med, så det blir inte mycket kampsport numera.

Karateträningen under tonåren hjälpte Tina Järvenpää att fokusera under en tid i livet som kan vara stökig för många, menar hon idag.

– Man fick lära sig disciplin och att sköta sig. Det var träning tidigt på helgmorgnar som man måste upp till.

Chakir Chelbar håller med.

– Disciplin är en viktig del i alla kampsporter.

De båda börjar med att värma upp och sedan blir det lättare slagövningar, där Tina Järvenpää får slå på slaghandskar som Chakir Chelbat håller upp. Och det är inga snälla slag som hon delar ut, det smäller ordentligt mot handskarnas läder.

Likadant när de går över till sparkövningar.

Annons

Tina Järvenpää smäller på rejält med sina sparkar. Chakir Chelbat inser att det här är en riktigt vältränad och talangfull kampsportare och börjar med de mer avancerade övningarna som höga snurrsparkar.

Efter att ha haft lite problem med balansen de första försöken så sitter snart även de sparkarna där.

– Hon är mycket snabb att lära sig, säger Chakir Chelbat. Det syns att hon har det i sig.

Efter att ha testat taekwondo blir Tina Järvenpää lite fundersam. Kanske vore det kul att ha lite kampsport med i träningsprogrammet till hösten ändå? Och i så fall, varför inte taekwondo?

– Du är välkommen, säger Chakir Chelbat, som själv ska vara domarbas under OS i London.

Sanna Wahanta
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons