Tina Järvenpää tar en plats bland gubbarna

När avtalet mellan de fem styrande partierna i Trelleborg ska undertecknas reser sig folkpartisten Bert Ekstrand.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2010
Tina Järvenpää, FP i Trelleborg.
Tina Järvenpää, FP i Trelleborg.Foto: 

– Vi byter plats, Tina. Det sitter för mycket gubbar här.

Folkpartiets gruppledare lämnar kommunalrådet Ulf Bingsgårds sammanträdesbord och sätter sig vid det runda soffbordet. Tina Järvenpää tar hans plats och skriver under avtalet om fördelningen av de politiska uppdragen de närmaste fyra åren. Plötsligt är det kompakta gubbväldet i trelleborgspolitiken brutet.

– Det är bra att vi fördelar posterna utifrån ett genusperspektiv, säger Tina Järvenpää.

Järvenpääs inträde i den mansdominerade toppgruppen inom alliansen visar sig snart inte bara vara symbolisk. Tina Järvenpää har fått posten som vice ordförande i kommunstyrelsen och petar därmed kristdemokraten Åke Svensson. En process som inte har varit helt smärtfri.

– Det blev en diskussion mellan Kristdemokraterna och Folkpartiet om vem som skulle få bli vice ordförande. Kristdemokraterna yrkade på att Åke skulle sitta kvar, men eftersom Folkpartiet är det näst största borgerliga partiet så tycker jag det är självklart att vi ska ha posten, säger Tina Järvenpää, som också ser det som en fråga om förnyelse.

– Åke med sina år i politiken och sina erfarenheter får ge plats åt någon som är lite av ett wild card med lite politisk erfarenhet. Men jag kan ju bidra på annat sätt.

Tina Järvenpää säger att hon vill föra fram de mjuka frågorna mer i kommunstyrelsen.

– Det är mycket prat om tåg och motorväg. Men skolfrågorna, till exempel, är viktiga för Folkpartiet, säger hon.

Åke Svensson, som med god min undertecknade överenskommelsen mellan allianspartierna, berättar efter undertecknandet att han är besviken. I förhandlingarna höll Kristdemokraterna fast vid vice ordförandeskapet länge innan de fick ge sig.

– Det är en viktig post. Jag har haft den i fyra år och tycker att det fungerat bra. Och det är alltid så att man försöker behålla det man har. Men till slut insåg vi att vi fick ge med oss, säger Åke Svensson som nu istället blir vice ordförande i kommunfullmäktige.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.